Život

Američki bankari podsjetili: Kako je španski grip "prokrčio" put Hitleru

Američki bankari podsjetili: Kako je španski grip "prokrčio" put Hitleru
Foto: N.N. | Američki bankari podsjećaju: Kako je španski grip "prokrčio" put Hitleru

Federalni rezervni fond Njujorka otkrio je tokom svog istraživanja direktnu vezu između epidemije takozvanog španskog gripa 1918. godine i dolaska na vlast nacista u Njemačkoj.

"Smrtnost od gripa se nalazi u korelaciji s rastom podrške desnim ekstremistima", navodi se u istraživanju Kristijana Blikla, ekonomiste banke.

Autor objašnjava rast popularnost desnog ekstremizma time što je u gradovima s najvećim brojem smrtnih slučajeva primjetno smanjenje rashoda na socijalne nužde.

"Ta zavisnost ostaje, čak i kada uzmemo u obzir nacionalni i religiozni sastav, ranije podatke o podršci ultradesnici, nivo nezaposlenosti i druge lokalne karakteristike koje, kako se pretpostavlja, osiguravaju rast podrške ekstremista. Smrtnost koja je izazvana pandemijom gripa 1918-1920. godine ozbiljno je uticala na formiranje njemačkog društva", kaže se u izvještaju.

Po mišljenju autora, pandemija je posebno uticala na formiranje pogleda omladine i stvaranje netrpeljivosti prema strancima.

"Mi s oprezom interpretiramo rezultate istraživanja. Ipak, smatramo da su oni novi dodatak postojećoj debati oko dugoročnih efekata pandemije", zaključuje se u izvještaju.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije