Život

Pratite nas na Google news

Austrija predstavila projekat: Hitlerova kuća postaje policijska stanica

Austrija predstavila projekat: Hitlerova kuća postaje policijska stanica
Foto: Anadolija | Austrija predstavila projekat: Hitlerova rodna kuća postaje policijska stanica
Anadolija

Vlasti Austrije predstavile su juče projekat kojim će rodna kuća nacističkog diktatora Adolfa Hitlera biti preuređena i korištena kao policijska stanica u gradu Braunau na Inu.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer juče je u Beču predstavio arhitektonsko rješenje preuređenja kuće u kojoj je Hitler rođen 1889. godine.

Nehamer je kazao da će pretvaranje Hitlerove rodne kuće u policijsku stanicu smislen potez jer policija štiti ljudske slobode i prava.

Čelnik komisije zadužene za preuređenje objekta Herman Feiner kazao je da će projekt koštati pet miliona eura i da će biti završen 2022. godine.

Arhitekt Robert Vimer kazao je da će istorijski aspekti objekta biti očuvani.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Hitlerova rodna kuća u austrijskom gradiću na granici s Njemačkom u proteklim godinama je bila mjesto okupljanja neonacista, zbog čega su austrijske vlasti 2016. godine donijele odluku o eksproprijaciji tog objekta.

Vlasnica kuće Gerlindea Pomer osporila je eksproprijaciju, a Ustavni sud Austrije je presudio u korist austrijske vlade.

Krajem prošle godine na području Evropske unije raspisan je tender za projektne ideje preuređenja Hitlerove rodne kuće kako bi bila adekvatan objekat za potrebe policijske stanice i policijske direkcije distrikta Braunau.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije