Život

Banjalučki učitelj spasio život učeniku pa doživio infarkt

Banjalučki učitelj spasio život učeniku pa doživio infarkt
Foto: Arhiva / Ilustracija | Banjalučki učitelj spasio život učeniku pa doživio infarkt

Učitelj Vladimir Šljivar u banjalučkoj Osnovnoj školi "Georgi Stojkov Rakovski" brzom reakcijom spasio je život svom učeniku, ali je nakon svega jedva izvukao živu glavu, jer je doživio infarkt.

Sve se dogodilo tokom trajanja časa, kada je ispred učionice pozlilo učeniku.

"Bila je redovna nastava i asistentkinja je izvela dječaka da izađe iz učionice, jer je morao na odmor. Nekoliko trenutaka kasnije, ona je utrčala u učionicu i saopštila mi da se učenik guši", ispričao je učitelj za banjalučki portal "Srpskainfo.com".

U narednih nekoliko sekundi, Šljivar je istrčao iz učionice i pružio preko potrebnu pomoć dječaku.

Šljivar je podsjetio da mu situacija s napadom epilepsije nije bila čudna, jer se i ranije sretao s njom. Pribrani učitelj je tačno znao šta da radi u kritičnim trenucima, što je pomoglo učeniku, čiji je život bio ugrožen.

"Dječak je dobio napad epilepsije i bilo je vrlo bitno izvući jezik da se ne bi ugušio, što sam i učinio i oživio ga. Međutim, od tog trenutka se više ne sjećam ničega, jer mi je pozlilo", dodao je Šljivar.

Nakon što je spasio život svom učeniku, Šljivar je doživio srčani udar.

Koliko je ozbiljna situacija bila, govori podatak da su dežurni ljekari Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka morali reanimirati Šljivara u školi, kako bi ga vratili u život.

Na sreću svih, uspjeli su u tome.

Pomenuti portal piše da su srećne okolnosti bile što je Hitna pomoć pozvana kada je pozlilo dječaku, pa su već bili na putu kada se pogoršalo stanje i učitelju Šljivaru.

Sve se to dešavalo pred drugim nastavnicima u školi, dok su učenici bili izvedeni iz učionice.

"Kada je učitelj spasao život učeniku, doživio je infarkt i srušio se. Srećom, Hitna pomoć je već bila obaviještena zbog slučaja s dječakom i epileptičnim napadom, pa su došli u rekordno brzom roku", ispričao je neimenovani sagovornik "Srpskainfo".

Roditelji su istakli da je učitelj Šljivar pokazao veliku hrabrost.

"Drago mi je što se sve završilo kako treba i što nema ozbiljnih posljedica. Ovakve stvari trebaju biti saopštene javnosti, a nama roditeljima, čija djeca uče kod Šljivara, može biti čast što smo imali priliku da upoznamo tog čovjeka", ispričao je roditelj koji je želio da ostane anoniman.

Dušan Mišljenović, direktor Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski”, potvrdio je pomenutom portalu navedene informacije.

"U toj borbi da se dijete zbrine naš učitelj Vladimir Šljivar znao je kako treba reagovati. Dok se borio da se napad ublaži i učitelju je pozlilo, pa se srušio. Kolege su odmah pozvale Hitnu pomoć. Tu se našao i otac dječaka kojem je pozlilo, pa je i on pružio medicinsku pomoć učitelju", ispričao je Mišljenović.

Dodao je da je ubrzo u školu došlo vozilo Hitne pomoći, te da su dežurni ljekari i tehničari uspjeli reanimirati Šljivara, koji je prebačen u Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske.

Prema posljednjim informacijama, Šljivar je dobrog zdravstvenog stanja, ali će još nekoliko dana ostati u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"Pacijent je na hospitalnom liječenju u Klinici za kardiologiju. Trenutno je stabilnog zdravstvenog stanja, urađena mu je kompletna dijagnostika, te ostaje na daljem praćenju u ovoj Klinici", odgovorili su iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije