Život

Bebe razvijaju smisao za humor u prvih mjesec dana života

Bebe razvijaju smisao za humor u prvih mjesec dana života
Foto: Ilustracija | Bebe razvijaju smisao za humor u prvih mjesec dana života
N.N.

Tim istraživača na Univerzitetu u Bristolu otkrio je da se humor kod beba razvija korištenjem različitih aktivnosti kao što su golicanje, sakrivanje, pravljenje grimasa i pričanje "čudnim" glasom.

Istraživanje je bilo globalnog karaktera i uključivalo je oko 700 beba. Objavljeno je u časopisu Behavior Research Methods.

Prema saznanju istraživača, bebe koje nisu napunile godinu dana vole da vide reakcije drugih ljudi, npr. kada se neko uplaši i slično, piše Indepenent.

Dvogodišnjacima je zanimljiv tzv. "besmisleni" humor: rečenica "Pas kaže mu" itd. Trogodišnjaci vole igre riječima, trikove, ali i pogrdne riječi.

Socijalizacija je ključna u razvoju smisla za humor, a pomaže i u poboljšanju drugih kognitivnih vještina, kao što je maštanje.

Doktorka Elena Hoicka je rekla da je smisao za humor složen proces koji se razvija u prve četiri godine života.

"S obzirom na njegov značaj u mnogim aspektima života djece i odraslih, važno je da utvrdimo kako se humor razvija. Takođe, bitno je da znamo da se on formira u prvih nekoliko mjeseci života. Humor je veoma važan dio svakog čoveka, od njega u mnogome zavisi naše mentalno zdravlje", dodala je.

(Novosti)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije