Život

Bečki stručnjaci razvili novu metodu recikliranja starog tekstila

Bečki stručnjaci razvili novu metodu recikliranja starog tekstila
Foto: N.N. | Bečki stručnjaci razvili novu metodu recikliranja starog tekstila

Svake godine samo u Evropi godišnje nastane oko pet miliona tona starog tekstila. Veliki dio takvog otpada se spaljuje ili odlaže.

Za proizvodnju nove tkanine osim pamuka uglavnom je potreban i poliester koji se dobiva iz fosilnih sirovina. Iz tog razloga recikliranje tekstila predstavlja važan faktor za smanjenje emisija ugljendioksida (CO2), a nove regulative Evropske unije propisuju da recikliranje starog tekstila počne od 2025. godine.

Naučnici sa Tehničkog univerziteta u Beču (TU Wien) i Univerziteta za prirodne resurse i bionauke u Beču (BOKU) su zajedno sa drugim naučnicima razvili novu metodu za recikliranje starog tekstila koja podrazumijeva hemijsko razdvajanje mješovitih vlakana pamuka i poliestera iz stare tkanine.

U procesu reciklaže materijal se prvobitno usitni u grudvice pa se uz pomoć enzima poliester razgrađuje od pamuka, a pamuk se pretvara u glukozu. Nakon enzimatičkog razgrađivanja dobiju se vlakna od poliestera i rastvor šećera.

Osušena i očišćena vlakna se tope u posebnim sudovima i od njih se stvaraju granule. Ove granule se zatim pretvaraju u niti odnosno konac koji dalje može da se obrađuje uz dodavanje novog pamuka. Na taj način nastaje mješavina materijala koja odgovara početnom sastavu tekstila i koja ima prvobitan kvalitet.

Ovaj projekat je i dobio nagradu "Clusterland Award 2019", a istraživački tim je radio sa materijalima koji se sastoje od 60 posto pamuka i 40 posto poliestera. Cilj projekta je stvoriti osnovu za održivo recikliranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije