Život

Biljke koje tjeraju komarce

Biljke koje tjeraju komarce
Foto: JillWellington/Pixabay | Biljke koje tjeraju komarce

Ljeto sa sobom donosi mnoštvo insekata i buba, a među najupornijim na našim prostorima su komarci. Postoje razni uređaji i hemikalije koji će pomoći da rastjerate ove insekte, ali svako sredstvo ima određen veći ili manji uticaj na životnu sredinu, kao i na zdravlje čovjeka.

 

Ako biste radije upotrijebili neku prirodnu metodu, predlažemo vam nekoliko dobro poznatih biljaka. Možete da ih posadite u dvorištu ili u saksijama, efekat je gotovo isti. 

Naime, jaki mirisi i arome nisu najdraži komarcima, te će biti što je dalje moguće od ovih biljaka. O kojim biljkama je riječ, saznajte u nastavku.

Lavanda

Ako lavandu već imate u svom dvorištu, možda ste primijetili da ju nikad nisu napali insekti ili neke životinje, poput zečeva. To je zato što je ova biljka bogata eteričnim uljima koja luče intenzivan i prepoznatljiv miris. 

Neki naučnici tvrde da ulja iz lavande komarcima remete čulo mirisa. Kako god da bilo, sasvim je sigurno da posjedovanje ove biljke u dobroj mjeri smanjuje prisustvo komaraca. 

Lavanda je biljka poznata po otpornosti i uspijeva i u sušnim krajevima, tako da joj predstojeće ljeto neće predstavljati izazov.

Neven

Neven je jednogodišnji cvijet koji se vrlo lako uzgaja. Najpogodniji je za uzgoj u saksijama koje je najbolje staviti na terasu ili u blizini ulaza u kuću.

Pored toga, neven je veoma popularan u povrtnjacima i baštama. Osim toga što tjera komarce, njegovi cvjetovi se koriste za ulja i kreme sa brojnim ljekovitim dejstvima, a neka od poznatijih su liječenje opekotina i upalnih procesa kože. 

Takođe, od nevena se može napraviti čaj koji ima umirujuće dejstvo na glatke mišiće, tako da je neven biljka sa više benefita, a narandžasti cvjetovi su divna dekoracija za ljetni period.

Ruzmarin

Još jedna odlična biljka protiv komaraca je ruzmarin. Botanička bašta Njujorka i "Plant Shed" preporučili su ovu biljku. 

Ruzmarin je biljka koja je mnogima od nas i te kako poznata, a njegov upečatljivi miris je upravo ono što sprečava komarce kao i ostale insekte.

Ruzmarin je biljka koja raste u raznim područjima, a poznata je i po tome što u nekim krajevima uspijeva i zimi. Ova biljka se koristi kao začin, ako ako još uvijek niste, obavezno je dodajte na naredni roštilj.

Bosiljak

Bosiljak je na našim područjima poznata i često korištena biljka. Bilo da je u zeljastom ili suvom obliku, njen intenzivan miris će tjerati štetočine i insekte. 

Ova biljka voli da bude vlažna, potrebno joj je dobro navodnjavanje i puno sunca. Bosiljak možete saditi u posude ili u bašti, sam ili sa drugim cvijećem, sve dok sve biljke ispunjavaju iste zahtjeve za uzgoj.

Menta

Pored toga što je jedan od najpoznatijih čajeva, menta je odlična netoksična opcija za odbijanje komaraca, muva, pa čak i mrava. Što je oštrija aroma, to ćete imati manje buba. 

Može se uzgajati u saksijama ili u dvorištu, a pored saveznika u borbi protiv komaraca imaćete i domaći čaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije