Život

Pratite nas na Google news

Bivši borac krv darivao 87 puta

Bivši borac krv darivao 87 puta
Foto: N.N. | Bivši borac krv darivao 87 puta
Vesna Duka

TREBINJE - Darivanjem krvi 30 bivših boraca Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske u Trebinju je počela manifestacija obilježavanja Dana ove brigade.

"Iako se centralna svečana akademija organizuje 13. jula, na dan kada je prije 27 godina slomljena ofanziva regularnih snaga Hrvatske i odbranjen naš grad, svečanost smo započeli darivanjem krvi, jer je to darivanje i u ratu spasavalo živote mnogih naših boraca", kazao je Dejan Bodiroga, predsjednik Boračke organizacije Trebinje.

Među davaocima je bio i Rajko Milojević, kome je ovo bilo 87. darivanje krvi, a koji je davalac postao 1973. godine.

"Od te godine do danas sam svake godine darivao krv, nekada jednom ili dva puta godišnje, a nekada, naročito u ratnim godinama, i po tri-četiri puta, jer je krv bila hitna i neophodna", prisjetio se Milojević.

Kaže da je sa ratišta odlazio kući na odmor, ali bi svratio i u trebinjsku bolnicu, gdje je krv darivana i ranjenim neprijateljskim vojnicima.

Jedan od davalaca bio je i Aleksandar Kojović, kome je ovo bilo dvadeseto darivanje krvi.

"Krv sam počeo darivati u ratu, kada sam i sam bio ranjen i primio krv, pa sam od tada odlučio da na isti način i ja pomažem drugima kojima je život ugrožen, tako da sam i ovim ljudima u Transfuziologiji rekao - kad god treba, zovite, tu sam", kazao je Kojović.

Načelnik Službe za transfuziološku medicinu Dragan Šarenac podsjetio je da se ova akcija tradicionalno organizuje već desetu godinu, te da je 27. u ovoj godini. U Službi je, kaže, do sada prikupljeno oko 1.100 doza krvi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije