Život

Bivši gimnazijalci obilježili 60 godina mature, stigli sa svih strana svijeta

Bivši gimnazijalci obilježili 60 godina mature, stigli sa svih strana svijeta
Foto: Ustupljena fotografija | Bivši gimnazijalci obilježili 60 godina mature, stigli sa svih strana svijeta

SANSKI MOST - Nekadašnji učenici Gimnazije u Sanskom Mostu, koji su srednju školu završili davne 1963. godine, okupljanjem su u proteklu subotu proslavili 60 godina od svoje mature.

Ispred zgrade pomenute obrazovne ustanove u ovome gradu okupilo se petnaestak bivših školskih drugova, te su evocirali uspomene na, po jednoglasnoj ocjeni, najljepši period njihovih života.

"Kad vidim sva ova draga lica probude se uspomene i sjećanja, to je nešto nevjerovatno. Decenije prođu tako brzo, život isto tako, a kao da je jučer bilo kada smo bezbrižno sjedili u školskim klupama, pravili nestašluke, strahovali od loših ocjena i ukora, šalili se sa našim profesorima, imali prve simpatije i zaljubljivali se", sjetno kaže Fadil Berberović, koji već dugi niz godina živi u Sloveniji.

Na okupljanje školskih drugara iz Smedereva, gdje sada živi, stigla je i Dragica Dobrijević i nije mogla sakriti osjećaje koji su je obuzeli.

"Sudbina je htjela da iz rodnog grada odemo na sve strane svijeta. Neki od naših prijatelja su u međuvremenu preminuli, ali tako je lijepo kada se sretnemo nakon svih ovih godina. Održavamo komunikaciju jedni s drugima, čujemo se s vremena na vrijeme i međusobno se pomažemo koliko možemo", kaže Dobrijevićeva. Nekadašnje gimnazijalce malo je povrijedilo to što im rukovodstvo ove ustanove nije izašlo u susret, te im omogućilo posjete učionici.

"Rekli su nam da je subota i da je neradni dan, te da nema ko da otvori školu. Željeli smo ponovo sjesti u đačke klupe, baš po onom rasporedu kako je to nekada izgledalo, ali šta je - tu je", kaže Milan Inđić, koji je doputovao iz Banjaluke.

Prisjeća se kako su oni nastavu pohađali u staroj zgradi Gimnazije, koja se nalazila na drugom mjestu, uz samu rijeku Sanu na lijevoj obali grada.

"Nažalost, te zgrade više nema. U međuvremenu napravljena je ova sadašnja, ali su ostala sjećanja i uspomene i njih niko ne može da oduzme. Većina ljudi iz naše generacije postala je uspješna, izgradili su svoje profesionalne karijere i porodice. To dokazuje koliko je obrazovni sistem koji smo nekada imali bio dobar i kvalitetan", kaže Inđić.

Na ovom druženju rodila se i jedna zanimljiva ideja koja će biti predložena sanskim vlastima, a to je da se proglasi Dan sanskih maturanata.

"Mislimo da bi to bila odlična ideja. Tako bi se toga dana okupljali bivši učenici, družili i evocirali uspomene", smatra Božo Novak, inicijator ideje.

Druženje nekadašnjih gimnazijalaca potrajalo je čitav dan i svi su se oni prepuni pozitivnih utisaka vratili svojim kućama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije