Život

Bolivijka najstarija žena na svijetu: U 118. pjeva i svira čarango

Bolivijka najstarija žena na svijetu: U 118. pjeva i svira čarango
Foto: beta/ap | Bolivijka najstarija žena na svijetu: U 118. pjeva i svira čarango

SACABA - Hulija Flores Kolke iz Bolivije vjerovatno je najstarija žena na svijetu. Uprkos tome što će 26. oktobra napuniti 118 godina, ova Bolivijka pjeva na maternjem kečua jeziku i svira čarango.

U ličnoj karti Flores Kolke piše, piše AP, da je rođena 1900. godine, u rudarskom selu u planinama Bolivije.

Vjeruje se da je najstarija u Boliviji i na svijetu. U Ginisovoj knjizi rekorda je rečeno da to nije zvanično budući da nije podnesen zahtjev da se Hulija Flores Kolke u evidenciju Ginisa upiše kao najstarija žena.

U svom dugom životu svjedočila je o dva svjetska rata, revolucijama u Boliviji i transformaciji svog rodnog mjesta Sacaba iz 3.000 ljudi u živahni grad više od 175.000 u pet decenija.

Ovih dana uživa u društvu svojih pasa, mačaka i pijetla. Ona je lucidna i puna života, voli dobar kolač i pjeva folklorne pjesme na kečua jeziku svima koji dolaze da je posjećuju kući u kojoj živi sa 65godišnjom rođakom.

"Da ste mi rekli da dolazite, zapamtila bih sve pjesme", rekla je šaljivo dok svira minijaturnu gitaru.

"Uvijek je bila aktivna, jednostavna i zabavna", kaže njena rođaka Agustina Berna.

Dok je bila mlađa prodavala je voće i povrće, a kasnije čuvala ovce i lame u bolivijskim planinama. To je postao njen glavni izvor ishrane, a i dalje se zdravo hrani, mada ponekad pojede kolač i popije sodu.

Nikada se nije udala i nema djece.

Najstarija osoba na svijetu, prije Bolivijke bila je 117godišnja Japanka, koja je umrla ranije ove godine. Nabi Tajima je rođena 4. avgusta 1900. godine.

Izvod iz matične knjige rođenih nije postojao u Boliviji do 1940. godine, a rođeni su ranije registrovani sertifikatima o krštenju koje su davali rimokatolički sveštenici. Međutim, ličnu kartu Flores Kolke potvrdila je bolivijska vlada.

Njena dugovječnost je upečatljiva u Boliviji, koja i dalje ima jedan od najviših nivoa smrtnosti u Južnoj Americi, prema Ekonomskoj komisiji za Latinsku Ameriku i Karibe.

Kancelarija gradonačelnika Sacabe nazvala je Flores Kolke živom baštinom. Kancelarija gradonačelnik i privatna fondacija sanirali su njen dom, izgradili stazu od cigle po kojoj ona šeta, i tuš i toalet sa ogradom, tako da starica može bez problema noći otići do kupatila.
Prije nekoliko godina, dok je šetala, pala je i povrijedila leđa. Doktor joj je rekao da više neće moći hodati, ali mu je ona dokazala da je pogriješio.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije