Život

Buran ljubavni život buntovnice koja se okrenula protiv princeze Diane

Buran ljubavni život buntovnice koja se okrenula protiv princeze Diane
Foto: N.N. | Buran ljubavni život buntovnice koja se okrenula protiv princeze Diane
N.N.

Ni 18 godina nakon njene smrti, buran život princeze Margarete ne prestaje interesovati javnost. Još u ranoj mladosti počela je pokazivati koliko se razlikuje od svoje starije sestre, britanske kraljice Elizabete II.

I dok je Elizabeta, s obzirom poziciju prve nasljednice trona, oduvijek bila oličenje ozbiljnosti, Margareta je preuzela ulogu neposlušne mlađe sestre koja je svojim potezima monarhiju dovodila do ludila.

U trenutku kad je Elizabeta postala kraljica, lijepa Margareta bila je rado viđena gošća brojnih zabava i prava zvijezda, uvijek s čašom i cigaretom u ruci te vojskom udvarača koji su je salijetali sa svih strana.

Međutim, nije se zaljubila u nijednog od njih. Margaretino srce prvi je osvojio 15 godina stariji konjušar njenog oca. Peter Tovnsend, časnik Kraljevskog ratnog zrakoplovstva, počeo je raditi na dvoru kralja Džordža VI. 1944. godine.

U to vrijeme već je bio oženjen za Rozmeri Pavle s kojom je dobio dva sina. Postoji mnogo teorija o tome kada su se Peter i Margareta zaljubili, ali jedno je sigurno - zbog nje se razveo 1952. godine. Nedugo nakon toga zaprosio ju je. Margaret je pristala na njegovu prosidbu i o svemu obavijestila svoju sestru jer je prema zakonu trebala njezinu dozvolu za brak, ali situacija se tada zakomplikovala.

Elizabeta je pod svaku cijenu željela usrećiti svoju sestru, ali Engleska crkva nije dopuštala ponovni brak razvedenim osobama. Potporu braku nije dala ni engleska vlada, a kraljičin lični savjetnik tražio je da Tovnsenda pošalje na vojni radni zadatak u inozemstvo. Elizabeta je to odbila.

U sve se umiješao i britanski parlament koji je odlučio priznati brak samo pod uslovom da se Margareta odrekne svoje titule i prava na prijestolje.Tada je započelo dvogodišnje razdoblje tokom kojeg su mediji stalno nagađali o tome hoće li princeza pristati na uslove i udati se za svog odabranika ili će odustati od braka. Javnost je većinom podupirala Margaretu i podupirali su njenu želju da se uda za Petera, ali Engleska crkva bila je neumoljiva.

Elizabeta i premijer Antoni Eden 28. oktobraa 1955. godine napravili su finalni plan prema kojem će se Margareta i Peter oženiti, ali će princeza i njena djeca ostati bez prava na prijestolje. Međutim, samo nekoliko dana kasnije Margareta je javnosti objavila da odustaje od braka.

Odlučila sam da se neću udati za Petera Tovnsenda. Svjesna sam da postoji mogućnost civilnog braka ako se odreknem svojih prava na prijestolje, ali uzimajući u obzir učenja Crkve prema kojima je hršćanski brak neraskidiv i moje dužnosti prema Commonwealthu, donijela sam ovakvu odluku. Napravila sam to sama, osnažena neiscrpnom potporom i odanošću kapetana Tovnsenda, poručila je princeza i šokirala mnoge.

Ovakvu odluku navodno je donijela pod uticajem nadbiskupa Fišera koji se zbog toga našao na meti kritika.

Nakon raskida veze s Tovnsendom, Margaret je opet postala mamac za udvarače. Na jednoj večeri 1958. godine upoznala je fotografa Antonija Armstronga-Džunsa koji joj je već u oktobru 1959. godine postao zaručnik.

Njegovu prosidbu prihvatila je dan nakon što je saznala da se Tovnsend zaručio s Mari-Luce Žamagne, mladom Belgijankom koja je nevjerojatno nalikovala Margareti. Za Antonija se udala 6. maja 1960. godine ispred 2000 gostiju, na prvoj ceremoniji kraljevskog vjenčanja koja se prenosila na televiziji.

Par je dobio dvoje djece, sina Davida i kći Sarah, ali ishitren brak na kraju se pokazao kao loša ideja jer ni Margaret ni Antoni nisu bili sretni. Oboje su se upuštali u izvanbračne afere.

Margaret je prvu započela 1966. godine i to s krsnim kumom svoje kćeri, Antonijem Bartonom. Uslijedila je kratka afera s Robinom Daglasom Homeom, nećakom bivšeg britanskoj premijera. Iako je princeza tvrdila da ih povezuje samo prijateljstvo, njena pisma Robinu koja su dospjela u javnost pokazala su da se radilo o aferi.

U ranim sedamdesetima njihov brak postojao je samo na papiru. Margareta je 1973. godine upoznala 17 godina mlađeg Rodija Levelina s kojim je započela svoju najdužu aferu koja je trajala punih 10 godina.

Mediji su je razotkrili 1976. kada su se paparaci dočepali fotografija Margarete i Rodija na tajnom odmoru. Princeza je tada bila prisiljena javno priznati da je njen brak gotov. Od supruga se službeno razvela u julu 1978. godine i nastavila vezu s Rodijem. Njihov ljubavni odnos pukao je 1981. godine, a Rodi se ubrzo oženio za svoju prijateljicu Tatianu Soskin.

Iste godine održalo se vjenčanje nove zvijezde britanske kraljevske porodice. Diana Spenser udala se za princa Čarlsa 29. jula na ceremoniji koja je po gledanosti potukla vjenčanje princeze Margarete.

Diana i Margareta u početku su bile vrlo bliske iako su postojale glasine da je Margareta ljubomorna na Dianinu popularnost među ljudima.

S obzirom na to da je i sama bila buntovnica u kraljevskoj porodici, ne čudi da se sprijateljila s Dianom. Njihovom odnosu navodno je presudio legendarni intervju u kojem je Diana 1995. godine javno progovorila o Čarlsovoj aferi s Kamilom Parker.

Za Margaret je to bila izdaja kraljevske porodice. Nakon intervjua više nije razgovarala s Dianom, a isto je naredila svojoj djeci.

Kada je princeza Diana umrla, Margaret je tugu javnosti prozvala histerijom, a nije se slagala ni s tim da se zastave u zemlji spuste na pola koplja u njenu čast. Protivila se i postavljanu Dianine statue u dvorištu Kensingtonske palate. Ne želim kip te žene pod svojim prozorom, izjavila je neposlušna princeza, buntovna prethodnica neprežaljene Diane.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije