Život

Činjenice koje niste znali o zloglasnom Alkatrazu

Činjenice koje niste znali o zloglasnom Alkatrazu
Foto: Pixabay | Činjenice koje niste znali o zloglasnom Alkatrazu

Ostrvo Alkatraz prostire se na devet hektara u zalivu San Franciska u SAD-u, a sredinom prošlog vijeka smatrao se najčuvanijim zatvorom u Americi, dok je danas ipak velika turistička atrakcija koju svake godine posjećuje više od milion ljudi.

1. Alkatraz u prevodu sa španskog jezika označuje pelikana, a odtrvo je dobio ime upravo po tim pticama. Navodno ga je još davne 1775. godine španski istraživač Huan Manuel de Ajala nazvao La Isla de los alcatraces ili ostrvo pelikana. Nosi i nadimak Hrid.

2. Ostrvo je originalno zamišljeno kao vojna utvrda, a zatvorom je zvanično postao tek mnogo godina kasnije. Ipak, na njemu je još krajem 19. vijeka zatočena grupa Indijanaca jer su se odbijali ponašati u skladu s pravilima američke vlade.

3. Ćelije u zatvoru bile su manje od nekih ormara. U blokovima B i C imale su dimenzije tek 1,5 x 2,7 metara što je bilo dovoljno da se u njih zbije mali krevet, WC školjka i minijaturni umivaonik s hladnom vodom.

4. Zatvor je bio otvoren sve do 1963. godine. U vrijeme njegove najveće popularnosti čuvari i drugo osoblje zatvora živjeli su na otoku sa svojim porodicama.

5. Iz Alkatraza je pokušalo pobjeći 36 ljudi. U bijegu su uhvaćena 23 pojedinca, šestoricu su upucali stražari, a dvojica su se utopila. Preostalih pet muškaraca netragom je nestalo. Pretpostavlja se i da su se oni utopili, a njihova tijela nikad nisu nađena.

6. U Alcatrazu su kazne služili brojni kriminalci, a najpoznatiji je svakako Al Kapone, koji je na Hridi proveo četiri i pol godine.

7. Iako se nekad tvrdilo da niko ne može preplivati od Alkatraza do obale, to je zasta moguće. Štaviše, svake godine se održava triatlon po imenu Bijeg iz Alkatraza (Escape from Alcatraz Triathlon) koji dokazuje tu tvrdnju. Pliva se 2,4 kilometara od ostrva do San Franciska, bicikl se vozi 28 kilometara i trči 12 kilometara.

(Punkufer.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije