Život

Crtkaranje po papiru poboljšaće pamćenje za više od 30%

Crtkaranje po papiru poboljšaće pamćenje za više od 30%
Crtkaranje po papiru poboljšaće pamćenje za više od 30%

Idući put kad se šef, profesor ili prijatelj naljute jer crtkarate dok oni pričaju, slobodno im odgovorite da ih tako zapravo još bolje slušate.

Osim što može opustiti, povećati kreativnost, a prema nekima i odati karakter, istraživanje je pokazalo da crtkaranje poboljšava ne samo koncentraciju nego i pamćenje za čak 30 posto. Ispitanici su slušali nevjerovatno dosadnu snimku u kojoj domaćin zabave priča kako Pero neće doći jer mu je mačka bolesna, Ana je preuredila kuhinju, Ivo će ipak doći...

Morali su zapisati imena ljudi koji će doći i ignorisati one koji ne mogu. Polovica koja je crtkarala prije nego što su psiholozi pustili “snimku koja je toliko dosadna da graniči s torturom” zapisali su 30 posto više. Nakon toga su rješavali iznenadan test pamćenja na kojem su oni koji su crtkarali opet prošli bolje.

Psiholozi tvrde da crtkaranje zaokupi mozak taman toliko da ne odluta, a jednako će ga “prizemljiti” i vrćenje olovke ili druge automatske radnje.

Um koji se dosađuje lako odluta

Crtkaranje pomaže ljudima da se koncentrišu jer ne dopušta da um odluta, a istovremeno se ne kosi sa slušanjem. Tako su “crtači” dovoljno prisutni da im ne pobjegnu važne informacije. Naravno, pri kompliciranijim zadacima ne preporučuje se baviti crtkaranjem nego koncentrisati se na zadatak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije