Život

Čudo moderne medicine: Žena se probudila iz kome nakon 28 godina

Čudo moderne medicine: Žena se probudila iz kome nakon 28 godina
Foto: Ilustracija | Čudo moderne medicine: Žena se probudila iz kome nakon 28 godina
N.N.

Munira Abdula je prije 28 godina otišla po sina u vrtić te je, nekoliko minuta nakon što ga je uvela u auto i krenula, udarila u školski autobus, usljed čega je pretrpjela teške povrede mozga.

Ona se nedavno probudila iz kome i tako šokirala ljekare.

Nazivaju je "čudom moderne medicine", provela je skoro tri decenije u komi i probudila se onda kada su svi mislili da su sve nade izgubljene.

Munira je porijeklom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u komu je pala nakon saobraćajne nesreće koja se dogodila ispred vrtića njenog sina.

Nesreća se dogodila 1991. godine kada je dječak imao samo četiri godine, a ona je od tada na rehabilitaciji u Njemačkoj te je nedavno počela proizvoditi zvukove prema kojima su medicinari zaključili da se počinje buditi.

Nju je, naime, probudio glas njenog sina koji se u blizini svađao s nekim tokom telefonskog poziva.

Samo nekoliko dana nakon buđenja uspjela je da izgovara riječi i sada bez problema vodi razgovore sa svojim bližnjima koji su oduševljeni raspletom situacije.

Njena porodica joj je ispričala kako je doživjela nesreću u kojoj se sudarila s velikim autobusom te je ona željela zaštititi svog sina pri čemu je pretrpjela velike povrede glave. Sinu, sa druge strane, nije bilo ništa te već 28 godina živi bez ikakvih posljedica.

"U to vrijeme nije bilo mobilnih telefona i nismo mogli tako brzo zvati hitnu pomoć. Ona je ležala povrijeđena satima, a ja sam bio sasvim dobro i mogao sam hodati i govoriti bez problema. Imao sam samo malu ogrebotinu, ona me zaštitila od udara autobusa", rekao je njen sin Omar Vebair koji danas ima 32 godine.

Vebair ističe kako je prvo ime koje je njegova majka izgovorila bilo njegovo te kako je jedva uvjerio ljekare da se ona počinje buditi. Ipak, kada se to napokon desilo, navodi da je bio najsrećnija osoba na svijetu.

(Kliix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije