Život

DNK test na pramenu kose za koji se veruje da je Da Vinčijev

DNK test na pramenu kose za koji se veruje da je Da Vinčijev
Foto: Ilustracija | DNK test na pramenu kose za koji se veruje da je Da Vinčijev

Italijanski muzej Ideal Leonardo da Vinči saopštio je da planira da sprovede DNK testove na pramenu kose za koji se vjeruje da je možda pripadao renesansnom umjetniku Leonardu da Vinčiju, koji je preminuo prije 500 godina.

Da Vinči je preminuo maja 1519. godine i sahranjen je u dvorcu d''Amboaz nedaleko od francuskog grada Tura, prenio je Rojters.

Dvorac je bio oštećen nakon Francuske revolucije 1789. i mnogi grobovi su uništeni, uključujući i Leonardov.

Alesandro Vesozi, direktor muzeja u Vinčiju, rodnom gradu Da Vinčija u Toskani izjavio je da je pramen kose pronašao na toj lokaciji 1863. godine muškarac koga je zadužila kraljevska komisija da pokuša da pronađe ostatke Leonarda da Vinčija.

"Američki kolekcionar je 1925. godine kupio ovu relikviju u Parizu, a prije nego što je preminuo u 95. godini, prodao ga je drugom američkom kolekcionaru, koji nas je kontaktirao", rekao je Vesozi.

On je naveo da muzej planira da "izvuče" DNK iz uzorka i uporedi ga sa DNK grupe potomaka za koje muzej saopštava da ih je identifikovao 2016. godine koristeći genealoške zapise.

Test bi, takođe, trebalo da dokaže da li ostaci identifikovani u Francuskoj 1863. godine stvarno pripadaju Da Vinčiju.

"Ono što je važno jeste da se ne uzme zdravo za gotovo rezultat prije nego što se naučno testiranje ne završi “, rekao je Vesozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije