Život

Da li ste znali najveću Andrićevu ljubavnu tajnu

Da li ste znali najveću Andrićevu ljubavnu tajnu
Da li ste znali najveću Andrićevu ljubavnu tajnu

Ova ljubavna afera daleke je 1925. godine potresala Beograd kao ni jedna prve dvije dekade 21 vijeka.

Naime  jedini srpski nobelovac i književnik svjetskog glasa, Ivo Andrić, imao je ljubavnu aferu sa ženom svog kuma, takođe književnika Gustava Krkleca. Pošto se o tome pričalona sve strane kraljevine i sam Krklec shvatio da je između Andrića i njegove Perside buknula  strast, upitao je kuma šta se dešava, a on mu je odgovorio:


- E, moj Gustav, to ti je kao letnji pljusak: kako dođe, tako i ode!

Krklec se poslije toga razveo od supruge, a s kumom je kasnije uspio da izgladi odnose. Zbog ove afere, srpski nobelovac je navodno izbačen i iz masonske lože Preporod, u kojoj se zadržao svega godinu dana.

Iako mu je život bio protkan burama i avanturama, Andrić je volio da se predstavlja kao običan čovjek, nezanimljiv i oslobođen boemskih skandala. Rođena je 9. oktobra 1892. u selu Dolac kraj Travnika, a umro je 13. marta 1975. na VMA u Beogradu u 82. godini.

Ravnodušan prema Nobelu

Ivo Andrić je 10. decembra 1961. dobio Nobelovu nagradu za književnost za roman „Na Drini ćuprija“. Polovinu novčane nagrade darovao je za unapređenje biblioteka u BiH. Matija Bećković se u jednom intervjuu prisetio tih dana:

„Bio sam na ulici kad se pročula vest da je Andrić dobio Nobelovu nagradu i svi smo pohitali ka Francuskoj 7. Sjatili su se tamo pisci i domaći i strani novinari. Jedini koji nije bio uzbuđen bio je Ivo Andrić. Svi smo to shvatili kao priznanje svima nama, a Andrić je u svom starom mantilu i sa već izanđalom tašnom govorio kako bi želeo da sve to što pre prođe da bi se vratio za svoj pisaći sto.“
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije