Život

Dan žena mogao bi postati državni praznik u Sloveniji

Dan žena mogao bi postati državni praznik u Sloveniji
Foto: Ilustracija | Dan žena mogao bi postati državni praznik u Sloveniji

LJUBLJANA - Međunarodni dan žena 8. mart mogao bi da u Sloveniji postane državni praznik ako se usvoji inicijativa koju su danas predložili Socijalni demokrati (SD), jedna od stranaka u koalicionoj vladi premijera Marjana Šarca.

Podsticaj za to dao je ženski forum te stranke, čija je predsjednica Neva Grašič rekla da time žele da reafirmiraju stalnu borbu za ravnopravnost žena u društvu, prenosi FENA.

"Kad spominjemo borbu za ravnopravnost, onda govorimo o dostojnoj egzistenciji, ekonomskoj stabilnosti te zastupljenosti na vodećim položajima i u politici", izjavila je ona u sredu na konferenciji za novinare u sjedištu stranke, dodavši da Dan žena treba obilježavati ne samo simbolično, crvenim karanfilom, nego i borbom za bolje partnerstvo u društvu, međugeneracijsku solidarnost i za veće plate žena.

Potpredsjednik stranke Matjaž Nemec izjavio je da se stranka slaže s inicijativom ženskog foruma o Danu žena kao državnom prazniku, čime bi se i država kao takva bolje promovisala u smislu što većih ženskih prava, prenosi Hina.

U Sloveniji je za sada zakonom definisanih 12 državnih praznika, od kojih pet nisu neradni dani.

U stranci još nisu odlučili hoće li koalicijskim partnerima i vladi predložiti da državni praznik Dan žena bude radni ili neradni, ali kažu da im potonje rješenje nije prioritet pa bi pristali i na spomen-dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije