Život

Danas su ljetnje zadušnice: U crkvu ponesite ovih 6 stvari

Danas su ljetnje zadušnice: U crkvu ponesite ovih 6 stvari
Foto: Pixabay/Ilustracija | Danas su ljetnje zadušnice: U crkvu ponesite ovih 6 stvari

Danas su Ljetnje ili Duhovske zadušnice, a po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvijek padaju u subotu, uoči Trojica, odnosno praznika Silaska Svetog Duha na apostole.

Jedan od običaja koji se upražnjava između ostalih je posjeta grobova naših preminulih (ako je to moguće), paljenje svijeće i ostavljanje takozvanih "Daća" na groblju i u crkvi, obično u vidu kuvanog žita.

Mnogi vjeruju da se ovim simboličnim gestom na neki način "hrani" duša naših upokojenih i da je to dar koji njima ukazujemo.

Na groblja se iznosi žito, vino i svijeće, a grobovi se okađuju i uređuju. Duhovske zadušnice spadaju u četiri posebne molitvene subote za umrle. Spominju se još u 12. vijeku.

Na Zadušnice se obilaze grobovi i pale svijeće preminulima. Takođe, moli se za oprost grehova i svoje pretke, sejćajući se svojih pokojnih rođaka i prijatelja. U crkvama se služi parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a poslije službe se obilaze grobovi najbližih, gdje se upali svijeća i čita molitva. Ko ne može najmilijima da ode na grob, svijeću zapali u crkvi.

Svijeća je simbol svetlosti Hristove, koja treba da nas podsjeti na svjetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih.

Zadušnice se obilježavaju četiri puta godišnje i uvijek su subotom - Zimske zadušnice su pred Mjesne poklade, u subotu pred Duhove su ljetnje zadušnice, Miholjske su u subotu pred Miholjdan, a jesenje, Mitrovske zadušnice u subotu pred Mitrovdan.

Ove godine one padaju na sljedeće datume: 9. mart - Zimske; 22. jun - Ljetnje; 5. oktobar - Miholjske;  2. novembar - Mitrovske (jesenje).

Na liturgiju, kada pođemo u crkvu, treba ponijeti: kuvano žito, crno vino, malu svijeću koja se postavlja uz žito, male svijeće za svake upokojene zbog kojih obilježavate zadušnice ili jedna veća svijeća za sve, napišite spisak imena svih vaših upokojenih rođaka i prijatelja, novčani prilog (svako prema svojim mogućnostima). Žito je simbol smrtnog tijela i besmrtne duše u svjetlosti Carstva nebeskog. Crno vino, označava Božje milosrđe kojim se liječe rane grijeha. Svijeća je simvol svjetlosti Hristove. On je rekao: "Ja sam svjetlost svijetu."

Poslije liturgije u crkvi se služi parastos, a poslije parastosa se ide do grobova pokojnika, podsjeća Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije