Život

Deda Vasa poklanja lokal i dobro razrađen biznis, niko ne želi

Deda Vasa poklanja lokal i dobro razrađen biznis, niko ne želi
Foto: RTS | Deda Vasa poklanja lokal i dobro razrađen biznis, niko ne želi

Deda Vasilije Vasa Milosavljević ima 88 godina, a već 80 je obućar. Bio je na kratko u penziji, ali se ponovo vratio svojoj pasiji. Sada bi da nekome preda dobro razrađen biznis, ali ima jedan problem - nema kome.

“Od osam godina počeo sam ovim zanatom da se bavim, da mešam ćiriš, da lepim lepila, da pravim voštani konac, da šijem sedla, amove... Sarač, tašner, opančar, krojač, ključar... Što su mi roditelji znali, to i ja znam”, priča obućar Vasilije Milosavljević, živa legenda sa beogradske Slavije, prenosi RTS.

Diplomiaro na Vojnoj akademiji

Prije tačno pola vijeka odlučio je da, kako kaže, "svoju parohiju" iz Jagodine preseli u Beograd. Sjeća se da je u njegovo vrijeme postati dobar obućar bilo podjednako zahtijevno kao i završiti Vojnu akademiju na kojoj je diplomirao.

“Onda je teško bilo biti majstor. Trebalo je četiri godine biti šegrt, pa četiri godine kalfa, pa polagati majstorski ispit... A sad za dva meseca postaneš šta 'oćeš”, kaže deda Vasa.

Cipele za Oskara Daviča, Mošu Pijade...

Skromno otkriva da je cipele pravio Oskaru Daviču, Moši Pijade, Vasku Popi. Vizit-karte ostavljali su mu i diplomate, balerine, naučnici, sportisti.

I danas je njegova klijentela šarenolika. A na pitanje ko su najbolje mušterije odgovara da su to ambasadori i društvo iz Vlade.

Posao obućara radi već 80 godina

Od 1947. redovno čita modne časopise. I u devetoj deceniji prati trendove u svom poslu. Nekada je pravio i opanke, kožne prsluke, šešire, tašne, opremu za lovce i bajkere. Danas je toga sve manje.

“Sada najviše ide opravka, jer vade iz šifonjera one stare cipele, kožne i onda stavljaju, ne nose kineske cipele jer ne mogu da se poprave. Sad ima raznih materijali, ali koža je koža”, ukazuje ovaj vremešni majstor.

Majstor Vasa je postao urbana legenda ovog kraja, a to dokazuje njegova knjiga utisaka.

"Osmeh, lijepe žene i pare"

Penzioner je bio tek nedjelju dana, a onda se ponovo vratio na posao, svojim cipelama.

U šali kaže da će raditi najmanje do stote godine, a za kraj otkriva i šta ga svih ovih godina održava u poslu: „Samo osmeh i lepe žene, i pare šta ti treba drugo. To otvara vrata svaka“, zaključuje deda Vasa.

(Blic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije