Život

"Demonstrant u plamenu" najmoćnija fotografija godine

"Demonstrant u plamenu" najmoćnija fotografija godine
Foto: Ronaldo Schemidt,​ Agence France-Presse | "Demonstrant u plamenu" najmoćnija fotografija godine

Fotograf agencije France-Presse Ronaldo Šemit dobitnik je prestižne nagrade za novinarsku fotografiju godine (World Press Photo of the Year) za sliku maskiranog venezuelanskog prosvjednika koji se zamalo pretvorio u buktinju.

Šemitova fotografija, snimljena prošle godine u Karakasu tokom nasilnih sukoba interevntne policije i demonstranata protiv predsjednika Nikolasa Madura, simbolizuje zemlju u plamenu i izaziva snažne emocije, ocijenile su sudije.

Šemit, koji inače živi u Meksiku, za AFP je pratio te demonstracije u maju 2017. U jednom trenutku 28-godišnji Viktor Salazar i njegovi prijatelji pokušali su uništiti policijski motocikl, ali im je njegov spremnik s gorivom eksplodirao u lice.

"Osjetio sam eksploziju iza svojih leđa, okrenuo se i počeo snimati naslijepo", ispričao je Schemidt.

Kamerom je uhvatio gorućeg Salazara dok je trčao prema njemu. Mladić je na kraju preživio incident s opekotinama drugog stepena.

"Fotografija je klasik ogromne energije i dinamike", kazala je predsjednica žirija Magdalena Herera. "Ima boje, ima snagu, pokret i odličnu kompoziciju. Odmah budi emocije", dodala je.

Šemitu (46) ova nagrada je gorko-slatka. On je Venecuelanac koji je prije 18 godina napustio zemlju. "Imam miješane emocije. Znam kroz što Venecuela prolazi", kaže.

Njegova porodica takođe proživljava hiperinflaciju i oskudicu koje izazivaju nasilne demonstracijee u zemlji. U prošlogodišnjim četveromjesečnim uličnim protestima poginulo je 125 ljudi.

Prihvaćajući nagradu, Šemit je rekao da je posvećuje "svojoj porodici i narodu Venecuele". Ove su godine sudije fotografiju godine birali između 73.000 fotografija koje je poslalo 4.548 fotografa iz 125 zemalja.

(Hina)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije