Život

Dijelovi zida Varšavskog geta postaće istorijski spomenik

Dijelovi zida Varšavskog geta postaće istorijski spomenik
Foto: Tanjug/AP | Dijelovi zida Varšavskog geta postaće istorijski spomenik

Dva preostala dijela zida koji je služio za izolaciju nekadašnjeg Varšavskog geta trebalo bi da budu stavljeni na listu istorijskih spomenika, izjavio je danas regionalni zvaničnik zadužen za konzervaciju u Poljskoj.

Prema danas objavljenom prijedlogu, zid od crvene cigle u Ulici Sijena 53 trebalo bi zaštiti kao svjedoka istorije i sačuvati ga za buduće generacije, prenosi AP.

U prijedlogu se navodi da bi status spomenika pružio pravnu zaštitu "jedinstvenom istorijskom spomeniku, od neprocenjive vrijednosti za jevrejski i poljski narod".

Na ovaj predlog se, međutim, može uložiti prigovor, napominje američka agencija.

Zid je, inače, izgrađen 1940. godine, kada su nacisti zatvorili dio Varšave koji su nazvali "jevrejskim distriktom". Bio je visok četiri metra, uključujući metar bodljikave žice na vrhu.

Oko 450.000 stanovnika tog dijela poljske prestonice umrlo je tamo od gladi i bolesti ili u gasnim komorama logora Treblinka.

Nijemci su uništili geto i veći dio zida 1943. godine. Stotine stanovnika je pružilo otpor, ali je ustanak u Varšavskom getu ugušen iste godine, dok su gotovi svi jevrejski borci ubijeni, navodi američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije