Život

Pratite nas na Google news

Djeca stroge majke perfekcioniste-alkoholičari kad porastu?

Djeca stroge majke perfekcioniste-alkoholičari kad porastu?
Foto: N.N. | Djeca stroge majke perfekcioniste-alkoholičari kad porastu?
N.N.

Djeca koja su imala strogu majku perfekcionistu, koja je od njih uvijek zahtijevala samo najbolje, kao odrasli češće imaju problema sa alkoholom, pokazalo je jedno istraživanje u SAD.

Alkoholu takvi pojedinci pribjegavaju kako bi se nosili s depresijom uzrokovanom time što nisu savršeni, otkrilo je ovo istraživanje, prenosi Avaz.

Između ostalog, istraživaci s Državnog univerziteta Arizona otkrili su i da će studenkinje koje su imale autoritarne majke, ali ne i očeve, postati perfekcionistkinje.

To ne samo da doprinosi depresivnim stanjima, nego podstiče i alkoholizam.

U studiji je učestvovalo 419 studenata koji su prosječno imali oko 20 godina.

Studentima su postavljana pitanja o roditeljima, a morali su ocijeniti visinu vlastitog perfekcionizma, objasniti razloge konzumiranja alkohola i koliko su popili u različitim prilikama, ali i odgovoriti primijećuju li kod sebe simptome depresije.

Istraživanje je otkrilo da odstupanje od perfekcionizma kod nekih studenata rađa uvjerenje da ne ispunjavaju visoke standarde koje imaju, koje su sami stvorili ili su im nametnuli roditelji, pogotovo majka.

Ako je otac bio autoritaran, odnosno strog, to nije uticalo na depresivne simptome kod studenata ili pretjeranu upotrebu alkohola.

Strog odgoj, smatra se sprovođenjem strogih pravila koja se, ako se ne poštuju, kažnjavaju posramljivanjem i ostalim oblicima kazni te nedostatkom topline.

Perfekcionizam je jako potcjenjena konstrukcija koja itekako utiče na zdravlje, napominju istraživači.

Prouzrokuje ne samo socijalno isključivanje nego i opsesivno kompulzivni-poremećaj, poremećaje u ishrani, stres, a može dovesti i do samoubistva.

Potreba da budete savršeni u očima drugih doslovno može biti štetna za vaše zdravlje.

Strogi roditelj koji postavljaju visoke zahtjeve pred svoje dijete mogu nesvjesno stvoriti situaciju u kojoj dijete postaje previše zavisno od tog roditelja. Kada je roditelj stalno uključen i učestvuje u svim aktivnostima i odlukama djeteta, ono samo neće steći vještinu potrebnu za samostalno donošenje odluka.

Kombinacija strogosti i previše zaštitničkog roditeljstva je nedostatak empatije između roditelja i djeteta.

Kao odgovor na nerealna i previsoka očekivanja roditelja djeca često postaju nesrećna, povučena, pa čak i agresivna.

Prestrogi roditelji imaju veliki uticaj na djetetovu samodisciplinu i odgovornost, smatraju stručnjaci.

Takođe je uobičajeno da strogo roditeljstvo stvara kod djece otpor prema odgovornosti. Taj otpor nastao je iz osjećaja nedostatka kontrole.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije