Život

Dječak bez penisa rođen u Turskoj

Dječak bez penisa rođen u Turskoj
Foto: Ilustracija | Dječak bez penisa rodio se u Turskoj

Dječak bez penisa rodio se u Turskoj, piše Daily Mail. Uprkos tome, skrotum je formiran i ima oba testisa te na prvi pogled nema drugih vidljivih malformacija, objavili su ljekari u Erbakan Univerzitetu iz Konije, mjesta udaljenog 257 kilometara južno od Ankare.

Kazali su da je rekonstrukcija penisa za dječaka dobro rješenje. Slučaj su opisali kroz rad kojeg je objavio ugledni stručni časopis Urology Case Reports. Dječak je bio star samo jedan dan kad su ga pregledali pedijatrijski hirurzi kako bi provjerili u kakvom je opštem stanju.

Pokazalo se da uz penilnu agenezu ima vesicorektalnu fistulu - abnormalnu vezu između mjehura i rektuma. Radi tog stanja pacijenti često u urinu imaju tragove fekalne supstance. U ovom slučaju liječnici nisu objavili je li ista situacija i kod dječaka. Operisali su ga kako bi uklonili fistulu, a tada su otkrili da ima i dodatne teškoće zbog kojih mu se izvan mjehura gomilao urin.

"Slučaj penilne ageneze pogađa, prema procjenama, jedno na 10 - 30 miliona rođene djece. Ovo je prvi slučaj djeteta s kombinacijom penilna ageneze, vezikoureteralnog refluksa i vesikorektalne fistule", napisali su ljekari u svom izvještaju.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije