Život

Dječja ljubav naljepši ukras za Vaskrs

Dječja ljubav naljepši ukras za Vaskrs
Dječja ljubav naljepši ukras za Vaskrs

Čekali su dugo da se hladna zima napokon završi pa sada s osmijehima na licima mališani uživaju u proljećnim radostima, a u banjalučkim vrtićima je proteklih dana bilo posebno radosno jer su se djeca spremala za Vaskrs i učila o vaskršnjim običajima.

Posjetili smo vrtić "Neven" u Banjaluci, te saznali da mališani spremno dočekuju Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik, a kako su nam ispričali, najviše ih raduje bojenje jaja, iscrtavanje šara po njima, te na dan Vaskrsa uživanje s najmilijima. Voljeli bi, kako su nam priznali, da budu najbolji u tucanju jaja, ali ipak, najvažnije im je da bude što više igre sa drugarima i porodicom.

Ovi mališani nisu samo bojama ukrašavali jaja, već i pravom dječjom ljubavlju i kreativnošću sa željom da oduševe tete i familiju.

Oni su bili vrijedni, pa su čak napravili i vaskršnje čestitke, koje su već poslali rodbini koja živi daleko ili je na Vaskrs neće vidjeti.

BOJE NA SVE STRANE

Tokom naše posjete vrtiću "Neven" vladala je uzavrela kreativna atmosfera, boje i ukrasi su bili na sve strane, a svaki mališan se trudio da njegovo jaje bude najšarenije i najljepše, te poneki nisu marili ni što su se uprljali bojama znajući da će im roditelji to oprostiti.

 Za mnoge praznik Vaskrs predstavlja trenutak koji su dugo očekivali jer će vaspitačicama i najmilijima kod kuće moći pokazati svoje ukrašeno šareno jaje.

Za dolazak Vaskrsa ovi mališani počeli su se pripremati već početkom sedmice, kada su uz pomoć teta iz vrtića, polako ali sigurno, počeli da prave razne čestitke, korpice za jaja i druge stvari koje prate ovaj hrišćanski praznik.

"Obožavam Vaskrs, tada dolazi lijepo vrijeme i tada s roditeljima mogu ukrašavati jaja, ikao nisam baš u tome spretan. U tome će mi, kao i svake godine, pomagati mama, baka i sestre, a najviše volim ovaj praznik zbog toga što ću se s drugovima takmičiti u tucanju jaja. Nadam se da ću ove godine ja pobijediti. Ma i ako ne pobijedim, neću se ljutiti, biću srećan jer ću biti kod kuće i neću ustati rano", rekao nam je šestogodišnji Dragan Škrbić.

Njegova prijateljica Nataša Zorić poslala je nekoliko vaskršnjih čestitki prijateljima i rodbini koja živi daleko pa ih neće vidjeti za Vaskrs, a zahvaljujući tetama u vrtiću naučila je i nekoliko vaskršnjih pjesmica, koje će otpjevati rodbini koja im dođe u goste, a i ona će iću u posjete.

Nataša se raduje što će s braćom ofarbati jaja i nada se da će njeno biti najljepše ukrašeno jaje u porodici.

RADOST ZBOG GOSTIJU I POSJETA

Bojenju jaja, ali sa sestrom, raduje se i Ana Mudrić.

"Ove godine bila sam malo uplašena, mislila sam da ću prvi put Vaskrs dočekati sa snijegom, pa me bio strah da mi neće moći doći sestra iz Beograda, koju nisam dugo vidjela. Inače, uživam u ovom prazniku jer tada zajedno bojimo jaja, ali i odlazimo u crkvu. Voljela bih da od zeke dobijem i jedan poklončić. S prijateljima ću lupati jaja i jesti ih, prošle godine sam čak malo pretjerala", kaže nam Ana.

Djevojčica Ana Grajić o vaskršnjim običajima naučila je u porodici i u vrtiću, a i nju najviše raduje bojenje jaja.

"Ne bojim se što ću se malo uprljati kada bojim jaja, moji roditelji se neće ljutiti na mene", dodaje Ana.

Lazar Jakovljević raduje se što će Vaskrs provesti kod bake i deke na selu, gdje će svi zajedno otići i u crkvu.

"Ove godine potrudiću se da mi oni izaberu najtvrđe jaje kako bih mogao da pobijedim tetu u vrtiću u lupanju jaja. Prošle godine taman kada sam mislio da ću odnijeti pobjedu u svim kategorijama u lupanju jaja, moja teta u vrtiću uspjela me je pobijediti, te sam jaje morao pojesti umjesto da ga čuvam tokom cijele godine. Radujem se što ću za Vaskrs dobiti i više slatkiša", kaže nam Lazar.

Selena Pavlović istakla je da će ona Vaskrs provesti kod bake i deke, koji žive u blizini, a upravo će ona biti ta koja će baki pomagati u spremnaju kolača.

"Volim ukrašavati jaja, to će raditi i sestre, te će biti puna korpica", kaže Selena.

Petogodišnja Anja Prodanović istakla je da je poslije duge zime jedva čekla da dođu topliji dani i Vaskr, koji je za nju najljepši praznik.

"Vaskršnji praznici su nešto najljepše, dolazi nam lijepo vrijeme, radujem se druženju s prijateljima i dolasku rodbine koju dugo nisam vidjela. Na stolu će za Vaskrs biti dosta kolača i šarenih jaja", kaže Anja.

A mi želimo ovim mališanima, njihovim najmilijim, tetama u vrtiću i svima koji slave da Vaskršnji praznik protekne u miru, zdravlju i radosti!

Vaskršnje igre

Zabavite se na Vaskrs i igrom s najmlađima. Evo nekoliko prijedloga vaskršnjih igara:

ZEKO: Odredite jednog od igrača da bude zec, staviti mu povez na oči. Na pitanje "Zeko, zeko, ko ti je ukrao jaje?" igrač - zec pogađa ko je od igrača uzeo jaje, ako pogodi oslobođen je uloge zeca i na njegovo mjesto dolazi drugi igrač.

POGAĐANJE: Jaje prislonite uz zid, a igrači pomoću metalnog novčića treba da pogode jaje. Za ovu igru potrebni su vještina i preciznost, a pobjednika nagradite slatkišem ili nečim drugim.

SKOK: Jaje (najbolje od stiropora ili drveno) staviti među koljena. Pobjednik je onaj ko skokovima, a da mu ne ispadne jaje, stigne prvi do cilja

KAŠIKA: Stavite jaje u veliku kašiku, a dršku stavite u usta. Ko prvi stigne do cilja je pobjednik. Ako jaje ispadne, šteta nije velika jer su jaja kuvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije