Život

Djevojčica (2) umrla od raka zbog greške ljekara

Djevojčica (2) umrla od raka zbog greške ljekara
Foto: Unsplash/Ilustracija | Djevojčica (2) umrla od raka zbog greške ljekara

GLAZGOV - Dvadesetomjesečna beba iz Glazgova preminula je u novembru 2019. godine u bolnici od rijetkog oblika raka zbog greške ljekara, navodi se u presudi.

Džesi Džin Meklenan imala je samo 20 mjeseci kada je preminula od rijetkog oblika raka bubrega koji je poznat kao Vilmsov tumor od kog godišnje oboli manje od 50 djece u Velikoj Britaniji.

Današnja istraživanja pokazuju da ovaj oblik tumora, čak i u uznapredovaloj fazi ima stopu izlječenja od 85 odsto.

Sudija je presudio da ljekari nisu na pravi način prepoznali njenu bolest uprkos jasnim simptomima, nakon što je djevojčicina majka Sara podigla uzbunu kada je djevojčica dobila visoku temperaturu.

Djevojčica je iznenada kolabirala kod kuće, a kada je prevezena u bolnicu bila je plava, hladna i nije reagovala.

Umrla je nekoliko dana kasnije od srčanog zastoja.

Vještak je tokom suđenja ispričao da je djevojčica trebalo da bude podvrgnuta specijalističkom pregledu. On je takođe rekao da bi Džesi vjerovatno bila spasena i izliječena samo da je ljekar na pravi način ustanovio njenu dijagnozu.

"Dokazi jasno upućuju da je djevojčicina majka učinila sve da je spase i dobije adekvatnu pomoć. Svi koji su učestvovali u istrazi svjesni su ogromnog gubitka njihove porodice. Izražavamo najdublje saučešće gospodinu i gospođi Meklenan", navodi se u saopštenju suda, prenosi Telegraf.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije