Život

Do čvrstog prijateljstva za tri mjeseca

Do čvrstog prijateljstva za tri mjeseca
Foto: N.N. | Do čvrstog prijateljstva za tri mjeseca

Istraživanja pokazuju da su kolege na poslu ili u školi najčešće predodređene za to da postanu prijatelji, ali ne zbog vremena provedenog zajedno na poslu ili u školi, već zbog zajedničkog druženja izvan tih okvira na primjer, gledanje filmova zajedno, igranje.

Naime, takva vrsta druženja stvara više bliskosti.

Američki profesor Džefri Hol sa Univerziteta Kansas zapitao se koliko je vremena potrebno da bi čovjek stvorio novo prijateljstvo pa je na tu temu napravio studiju i objavio je u časopisu "Social and Personal Relationships". U njoj se detaljnije pozabavio činjenicom koliko vremena prođe od upoznavanja, preko poznanstva, povremenog prijatelja pa sve do najboljeg prijatelja.

Smislena komunikacija

Džefri Hol je rezultate istraživanja zasnivao na dvije posebne ankete. Po njegovom mišljenju, neformalni odnos započinje nakon oko 50 sati druženja, a neformalni prijatelj nakon 80 do 100 sati provedenih zajedno. Snažna, prava prijateljstva nastaju nakon otprilike 200 sati druženja.

Ono što radite tokom tog vremena je izuzetno važno, a površni razgovori, tek toliko da se nešto priča, ne doprinose stvaranju prijateljstava. Komunikacija bi trebalo da postane smislena ili humoristična brzo nakon upoznavanja, u roku od oko tri mjeseca. Želite li razviti nova prijateljstva i pronaći pravog prijatelja, morate biti spremni odvojiti vrijeme za ljude koji vas okružuju. U vezu morate uložiti, a ne samo priželjkivati pronaći pravog prijatelja i ne poduzimati ništa.

Bliska prijateljstva

Bliska prijateljstva su izuzetnoo važna, radi se o specifičnom odnosu koji isključuje seksualnu privlačnost, a podrazumijeva emotivnu vezanost, razmjenu vrlo intimnih informacija, povjerenje, uzajamnost, podršku i svakako otvorenu, jasnu komunikaciju.

Ljudski kapaciteti za bliska prijateljstva su iz tog razloga donekle i limitirani. Ljudi koji imaju jednog, dva, maksimalno tri bliska prijatelja su pravi srećnici. Naime, površna druženja sa saradnicima, kolegama, osobama s kojima nas vezuju slični  zajednički interesi nisu nivo bliskog prijateljstva. Razvojno gledajući, djecu je poželjno podučavati važnosti i njegovanju prijateljstva, jasno im slati poruku šta je prijateljstvo i koliko je važno za psihološku dobrobit. Prijateljstvo isključuje bilo koji oblik koristoljublja. I dakako, iskrena i bliska prijateljstva ne zavise od rodne pripadnosti. Muškarci i žene, mladići i djevojke i te kako mogu biti zaista prijatelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije