Život

Dozvoljen toples na Ženevskom jezeru

Dozvoljen toples na Ženevskom jezeru
Dozvoljen toples na Ženevskom jezeru
Beta

Regionalni savjet u Ženevi ukinuo je zabranu kupanja u toplesu na Ženevskom jezeru i rijeci Roni, što će omogućiti ženama da pokazuju svoje grudi bez straha da će im biti naplaćena kazna.

Lokalne vlasti glasale su za promjenu amandmana o zabrani kupanja u toplesu na gradskim plažama, ali se njihova odluka neće odnositi na javne bazene.

Ova tema izazvala je interesovanje javnosti prošle godine nakon što su se žene požalile da im je naplaćena kazna zbog kupanja bez gornjeg dijela kupaćeg kostima u Ženevskom jezeru, ali im nije bilo zabranjeno da budu u toplesu na plaži.

Jedna od "kažnjenih" žena pokrenula je peticiju koju su potpisale svega 233 osobe, ali je i to bilo dovoljno za promjenu sporne uredbe.

"Regionalni savjet je proučio peticiju i odlučio da u 2017. treba relaksirati ovaj stari zakon i priznati da žene mogu da se kupaju golih grudi", rekao je Nikolas Bole asistent generalnog sekretara bezbijednosnog odjeljenja u Ženevi.

Bole je kazao da je "mnogo vode proteklo" od 1929. godine kada su se bake i majke današnjih stanovnika Ženeve kupale na gradskim plažama.

Ženama je za nepoštovanje uredbe naplaćivana kazna od 70 švajcarskih franaka, što je oko 70 evra, a protivnici su zakon kritikovali kao seksistički.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije