Život

Dva Ismaila izjavom zaustavila vrijeme: Želim samo da imam ruke (VIDEO)

Dva Ismaila izjavom zaustavila vrijeme: Želim samo da imam ruke (VIDEO)
Foto: Ustupljena fotografija | Dva Ismaila izjavom zaustavila vrijeme: Želim samo da imam ruke (VIDEO)

SARAJEVO - Ismail Zulfić i Ismail Barlov dva najbolja paraplivača Bosne i Hercegovine i jedni od najboljih u svijetu iako imaju svega 12 godina zaustavili su u subotu naveče vrijeme i barem na sekund ne ostavljajući nikoga ravnodušnim.

Gostujući u emisiji Face to Face kod Senada Hadžifejzovića povodom nedavnog uspjeha na mitingu Svjetske paraplivačke serije u Linjanu, takmičari Plivačkog kluba SPID iz Sarajeva govorili su o svojim karijerama, planovima za budućnost, preprekama, ali i željama.

Jedno od pitanja voditelja Senada Hadžifejzovića bilo je upućeno prvo Ismailu Zulfići, koji na treninge u Sarajevo već sedam godina putuje tri do četiri puta sedmično iz Zenice:

Imaš li neku želju?

Zulfić je bez imalo predomišljanja, dječački iskreno odgovorio:

„Da imam ruke“!!!

U studiju je nastao muk od šest sekundi, selektor reprezentacije i njihov klupski trener Amel Kapo, je spustio glavu, a onda je Senad Hadžifejzović još jednom upitao:

Želiš li nešto drugo?

Zulfić je bio kratak i jasan:

„Ne“!!!

Zatim je isto pitanje postavio i Ismailu Barlovu.

„Pa ja bih najveću želju imao kada bih mogao da hodam“, rekao je Ismail Barlov.

Mladi šampion je objasnio da nema patele u nogama, da se kreće pomoću bicikla, na što je Amel Kapo dodao da se kreće pomoću bicikla na suhom, dok je u vodi neprikosnoven.

“Kada od sada neko od vas pomisli da nesto ne može. Neka se samo sjeti jednog Ismaila ili oba Ismaila”, poručili su nakon sinoćnje emisije iz Plivačkog kluba SPID.

Ismail Zulfić osvojio je bronzanu medalju na paraplivačkom mitingu Svjetske serije održanom 9. do 12. marta u italijanskom gradu Linjanu. Iako je „leptira bez krila“ bio je uvjerljivo najmlađi učesnik to ga nije spriječilo da u izuzetno jakoj konkurenciji izbori nastup u seniorskom A finalu u kojem sa rezultatom 46:53 osvojio izvrsno osmo mjesto u disciplini delfin, te juniorsko finale na 50 metara delfin gdje mu je pripala istorijska bronza za Bosnu i Hercegovinu.

Na Svjetskoj seriju u paraplivanju učešće je uzelo preko 420 takmičara, sa četiri kontinenta i iz 43 zemlje svijeta, a reprezentaciju Bosne i Hercegovine predvođenu selektorom i klupskim trenerom Plivačkog kluba SPID Amelom Kapom uz dvanaestogodišnjeg Ismaila Zulfića činio je i Ismail Barlov.

„Glavni cilj ovog takmičenja je bila međunarodna klasifikacija našeg Ismaila Zulfića koju je uspješno prošao te dobio međunarodnu oznaku S5. Naša dva plivača u Italiji su nastupili u 12 disciplina. Po šest obojica, te uspjeli oboriti isto toliko ličnih rekorda. Popravili su svoja vremena za više od pet sekundi po disciplini što je veliki rezultat te tako se približiti našem cilju koji dugoročno znači nastup na Paraolimpijskim igrama“, rekao je Amel Kapo.

Ismail Barlov međunarodnu klasifikaciju trebao bi dobiti na sljedećem mitingu u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije