Život

Dvije važne stvari za ostavljanje prvog utiska

Dvije važne stvari za ostavljanje prvog utiska
Foto: Image by Adam Radosavljevic from Pixabay | Dvije važne stvari za ostavljanje prvog utiska

Psiholog Ejmi Kudi kaže da ako pokušavate uticati na nekoga, a on vam ne vjeruje, nećete daleko dogurati. Zapravo, mogli biste izazvati sumnju jer ćete djelovati manipulativno.

"Drugi nas procjenjuju na osnovu dvije najvažnije osobine: da li čovjek topao ili ne te da li je sposoban. To su stvari po kojima procjenjujemo hoćemo li nekome vjerovati ili ne, te hoćemo li ga poštovati. Neki preferiraju kompetenciju nad toplinom kod čovjeka, ali skloniji smo priželjkivati mješavinu te dvije osobine. Kompetencija se može cijeniti tek kada je uspostavljeno povjerenje - objašnjava Ejmi Kudi, psiholog sa Univerziteta Harvard u SAD-u.

"Ako pokušavate uticati na nekoga, a on vam ne vjeruje, nećete daleko dogurati. Zapravo, mogli biste izazvati sumnju jer ćete djelovati manipulativno. Topao i povjerljiv čovjek koji uz to izaziva divljenje, postaće dar, a ne prijetnja, ali tek nakon što se uspostavilo povjerenje", dodaje Ejmi Kudi.

To je, napominje ona, nešto što treba imati na umu na razgovorima za posao i susretima sa novim ljudima uopšteno. Ne želite ostaviti utisak nekoga ko je nesposoban ili nepristupačan. Treba govoriti slobodno i otvoreno, i to je ono što otvara vrata sjajne budućnosti. To će vas dovesti puno dalje nego kada ste stidljivi.

"Ljudi nas uvijek procjenjuju, a ponekad to može biti pogrešno, ako se predstavljamo kao nešto što nismo. Zato, obratite pažnju kakvima se prikazujete", naglašava Kudi, a prenosi portal evome.co.

 

(24sata)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije