Život

Dvogodišnjak puši dvije kutije dnevno, postaje agresivan ako ne dobije cigaretu

Dvogodišnjak puši dvije kutije dnevno, postaje agresivan ako ne dobije cigaretu
Foto: Screenshot | Dvogodišnjak puši dvije kutije dnevno, postaje agresivan ako ne dobije cigaretu

Dvogodišnjak iz Indonezije Rapi Anadna Pamungkas ovisnik je o cigaretama, a kako tamošnji mediji pišu ispuši dvije kutije cigareta dnevno.

Dvogodišnjak, navodno, postaje vrlo agresivan ako ne dobije cigaretu i nemoguće ga je kontrolisati.

Rap, kako mu je nadimak, počeo je da puši skupljajući odbačene opuške u blizini majčinog štanda u Sukabumi, a stariji dječaci bi mu pomogli da zapali. Postao je ovisan vrlo brzo, a roditelji su bili očarani njegovom navikom i bilo im je smiješno gledati ga kako puši.

Ipak, sada priznaju da su pogriješili i žele da ga odvedu ljekaru.

Njegova majka Mariati (35) priznaje da mu kupuje dvije kutije dnevno kako bi spriječila njegovo agresivno ponašanje, a dječak puši dvije kutije dnevno već dva mjeseca. 

"Ako ne ispuši cigaretu, ne može zaspati i cijeli dan plače. Sve je ovo vrlo teško, jer su cigarete skupe", kazala je ona.

Misbahudin (40), njegov otac, izjavio je kako ne shvata kako je dijete postalo ovisno. Na pitanje, da li on puši, odgovorio je "da, pušim, ali puno manje od njega".

"Ne mogu mu reći 'ne' kad mi zatraži cigaretu, pritom, kada zapali, voli da pije mokaćino", šokira otac dalje svojom izjavom.

Indonezija je jedna od zemalja s najvećim brojem pušača na svijetu, i sve je više djece koja puše. Najmanje devet odsto tinejdžera je priznalo da puši.

Prije osam godina, dvogodišnji Aldi Rizal koji puši takođe je bio glavna vijest svjetskih medija. Isto kao i Rapi je pušio dvije kutije dnevno, a prošle godine je saopšteno kako je Rizal konačno prestao da puši.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije