Život

Džef Bezos daje 33 miliona dolara za školovanje "sanjara"

Džef Bezos daje 33 miliona dolara za školovanje "sanjara"
Foto: N.N. | Džef Bezos daje 33 miliona dolara za školovanje "sanjara"

Vlasnik "Amazona" Džef Bezos i njegova supruga Mekinzi donirali su 33 miliona dolara nacionalnoj fondaciji za stipendiranje (TheDream.US) ilegalnih imigranata koji su kao djeca došli u SAD i koji su prema programu DACA zaštićeni od deportacije.

Ovo je najveća donacija u istoriji organizacije. Oko 1.000 diplomiranih učenika srednjih škola širom zemlje dobiće po 33.000 dolara pomoći tokom četvorogodišnjeg školovanja.

Oni će moći da pohađaju jedan od 76 koledža i univerziteta u 15 saveznih država koje su partneri fondacije za stipendiranje, prenosi CNN.

Bezos je najbogatiji čovjek na svijetu, a prema indeksu milijardera Blumberga njegovo bogatstvo se procjenjuje na 108 milijardi dolara.

On se u saopštenju povodom donacije osvrnuo na porijeklo svog oca koji je kao 16-godišnjak emigrirao sa Kube u SAD.

Osnivač Facebooka Mark Zakerberg donirao je 2015. godine pet miliona dolara istoj fondaciji za stipendiranje studenata.

Više od 100 biznismena, među kojima su Bezos i Zakerberg uputili su nedavno pismo Kongresu u kojem traže usvajanje zakona koji bi nastavio program DACA čije ukidanje je najavio predsjednik Donald Tramp navodeći da bi to bilo štetno po američku ekonomiju.

Program DACA štiti oko 800.000 osoba, koje su u SAD ušle nelegalno kao jdeca ili su ušle sa članovima svoje porodice, kojima je istekla viza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije