Život

Džesika Koks, prva žena pilot bez ruku na svijetu

Džesika Koks, prva žena pilot bez ruku na svijetu
Foto: Screenshot/Instagram/rightfooted | Džesika Koks, prva žena pilot bez ruku na svijetu

Džesika Koks, rođena 1983. dio je male grupe od 6% žena koje su nekomercijalni piloti u SAD. Ali ono po čemu se ističe jeste da je ona prva na svijetu avijatičarka bez ruku.

Rođena bez ruku, Džesika Koks nikada nije dopustila da joj invaliditet postane nedostatak. 

U mladosti je naučila kako da koristi stopala kao ruke.

Za sebe kaže da je bila "bezobrazno dijete" jer jednostavno nije mogla da razumije zašto nije imala ruke kad su ih imali i stariji brat, mlađa sestra i roditelji, prenosi B92.

Na početku osmog razreda, nakon jedanaest godina nošenja proteza, odlučila je da bude "prava Džesika" i odrekla ih se. Ovo je bio početak njenog novog života.

Za vrijeme odmora voljela je ljuljanje jer je to bilo nešto što je mogla da kontroliše i da zamisli kako leti iznad svega. To je pokrenulo njenu maštu i odlučnost da postane pilot.

Znala je da bi, ako bi mogla da pilotira, mogla da bude slobodna. Započela je da trenira taekvondo, brzo je napredovala, te je položila za crni pojas već sa 14 godina.

Nakon fakulteta, Džesika Koks je nastavila da vježba i upoznala je Patrika Čemberlena, za kojeg se udala 2012. godine.

Njeno putovanje i borba da se školuje za pilota započelo je nakon što je održala govor u Rotari klubu, gdje ju je Robin Stodard pozvao da bude dio njegovoe neprofitne organizacije "Rajt flajt" (Wright Flight). To joj je pružilo priliku da leti.

Tokom putovanja u Meksiko u malom jednomotornom avionu imala je priliku da stavi nogu na upravljač i osjeti iskustvo vožnje aviona.

Nakon toga nestao je strah. Osjećaj kontrole i slobode bio je snažniji i toga dana posvetila se sebi i velikoj želji da leti i upravlja avionom i ostvarila svoj san da postane pilot.

To ipak nije bilo bez prepreka. Pronalaženje instruktora koji bi je podučavao bio je izazov posebne vrste. Mnogi instruktori su osjećali nelagodu zbog činjenice da neko bez ruku upravlja avionom.

Ali bila je uporna i na kraju je pronašla učitelja koji je odlučio da je obuči za pilota. Trenirala je i učila, pa je na kraju njen instruktor očekivao da će uspješno položiti test te obaviti sve zadatke tokom leta bez pomoći.

San je postao stvarnost 2008. godine kad je krenula na prvi samostalni let.

Ona nije samo avijatičarka i zagovornica rada žena u vazduhoplovstvu, već i motivacijska govornica za osobe s invaliditetom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jessica Cox (@rightfooted)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije