Život

Elton Džon: U istočnoj Evropi diskriminacija LGBT osoba

Elton Džon: U istočnoj Evropi diskriminacija LGBT osoba
Foto: Reuters | Elton Džon: U istočnoj Evropi diskriminacija LGBT osoba
Beta

Britanski pjevač Elton Džon je u Amsterdamu kritikovao vlade Rusije i istočne Evrope koje je optužio za "veliku diskriminaciju" gej, lezbejskih, biseksualnih i transrodnih osoba i za blokiranje borbe protiv side.

"Da nema sektaštva i te mržnje, ova bolest bi mogla da bude iskorijenjena mnogo ranije nego što možete da zamislite", rekao je Elton Džon novinarima na konferenciji o sidi u Amsterdamu.

On je dodao da te zemlje sprovode politiku "velike diskriminacije protiv članova LGBT zajednice".

On je kritikovao te vlade zbog pružanja ograničenog pristupa LGBT populaciji programima liječenja i terapeutskim probama.

Elton Džon je rekao da se to "naravno ne događa samo u istočnoj Evropi, već takođe i u Americi i Velikoj Britaniji, ali da se u istočnoj Evropi događa vrlo često".

"Dok ne izbijemo iz glave da su gejevi niža bića plašim se da ćemo i narednih 20 godina raspravljati o istim temama", rekao je on.

Sedamdsestjednogodišnji pjevač ovo je rekao pošto je zajedno sa princom Harijem pokrenuo novo međunarodno finansiranje od 1,2 milijarde dolara čiji cilj je da se prekine začarani krug prenosa virusa HIV-a. Program obuhvata mladiće kod kojih je infekcija HIV virusom u porastu.

Elton Džon, čija fondacija ja sakupila 400 miliona dolara od pokretanja 1992. godine, pozvao je političare da imaju više humanitaran pristup i rekao da oni drže ključ iskorenjivanja side.

On je rekao da je to prva bolest koja bi mogla da bude iskorijenjena za njegovog života i ocijenio sadašnju situaciju kao "vrlo frustrirajuću".

U svijetu trenutno 37 miliona ljudi živi s HIV-om, a 1,8 miliona novozaraženih se zabilježi svake godine.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije