Život

Etiketa ponašanja na balu

Etiketa ponašanja na balu
Foto: N.N. | Etiketa ponašanja na balu

U Beču se tokom zime održava više od 400 balova, s frekvencijom od 300.000 posjetilaca iz cijeloga svijeta koji su željni plesa.

 Razlog za karnevalskom strašću Bečana za balovima može se pronaći u 18. vijeku: nošenje maski i kostima bilo je pridržano privatnom krugu plemstva.

Za stvaranje ravnoteže Car Josip II. otvorio je plesne priredbe u dvoranama za svečanosti unutar palate Hofburg za sve.

Pritom su Bečani kopirali dvorske običaje tih svečanosti i zadržali ih sve do danas: dokaz su strogi propisi oblačenja, otvorenje uz zvukove fanfara, ulazak debitantica i debitanata i poklik "Sve je valcer!", rasporedi plesova i promjene muzike kao i takozvani ponoćni dodatak, većinavremeno ruho življa je nego ikad.

 Česta je predrasuda da se radi o događajima rezervisanim samo za plemstvo, tradicija grada 'na lijepom plavom Dunavu' počela je upravo sa suprotnom namjerom, da na dvoru mogu boraviti i obični ljudi.

Dvorski balovi imali su utvrđen pravilnik - svaka dama dobivala je knjižicu sa redoslijedom igara pri ulasku na bal, a zatim bi u tu knjižicu upisivala ime partnera za svaku igru. Danas, na savremenim balovima, ne propisuju se plesni partneri.

Na ovakvim gala događajima važno je ostaviti dobar utisak, a to možete prvenstveno ako se osjećate dobro u svojoj koži, te poštujete pravila koja nalažu ovakve svečane manifestacije.

Ako se spremate za dolazak na Austrijski bal u Sarajevu koji će biti održan 08. juna u sarajevskoj Vijećnici, važno je znati da je propisan i način odijevanja primjeren ovoj svečanoj prilici; za dame je obavezna balska ili duga večernja haljina (nisu dozvoljene kratke suknje i haljine, kratke koktel haljine ili hlače) koja je pri tome udobna i omogućava vam da plešete cijelu noć.

Podignuta kosa damama će dati elegantniji izgled, a frizure poput pundže dobro će doći i kad zaplešete jer vam neće biti previše toplo.

Ako imate torbicu koja nema ručke ili naramenice, odnosno ako imate pismo torbicu, uvijek biste trebale da je držite s obje ruke. S jednom rukom je možete držati samo ako se s nekim rukujete.

Za gospodu je obavezno tamno večernje odijelo, cipele i košulja s prikladnom leptir mašnom. Poželjno je obući crno odijelo, smoking, frak i paradnu uniformu ili svečanu službenu uniformu ako je posjedujete.

U svim ljepotama bala zasigurno ćete uživati ako prije toga naučite nekoliko plesova. Balska "obavezna lektira" krije se u bečkom i engleskom valceru, ali nije na odmet poznavati tango, polku, rumbu i druge igre.

Kako biste uvijek ostavili najbolji mogući utisak, važno je ponašati se skladno bontonu. Pravilno držanje može doslovce da promijeni utisak o vama. Međutim osim vašeg izgleda, važno je obratiti pažnju i na ponašanje za vrijeme večere.

 I pritom ne mislimo na količinu hrane koju ćete unijeti već brzinu kojom ćete to uraditi. Kada ste u društvu, najbolje bilo da pojedete tri do četiri zalogaja, a zatim odložite pribor i nastavite s razgovorom. Tako ćete pokazati da niste zainteresirani isključivo za hranu, već i za ljude koji sjede s vama za stolom.

 Bučan razgovor i bučan smijeh u plesnoj dvorani suprotni su pravilima ponašanja.

Ali osnovno pravilo, zbog kojeg se Bal i održava, ne smijete nikako zaboraviti – uživajte.

U plesu, razgovoru sa prijateljima, ukusnoj hrani, i nadamo se, novim prijateljstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije