Život

Evo koja hrana će ublažiti menstrualne tegobe

Evo koja hrana će ublažiti menstrualne tegobe
Foto: Ilustracija | Evo koja hrana će ublažiti menstrualne tegobe

Nadutost, umor, osjetljivost dojki, grčevi, promjene raspoloženja - samo su neki od simptoma menstruacije s kojima se većina žena suočava iz mjeseca u mjesec te pritom obavlja svakodnevne obaveze kao da se ništa ne događa.

Na te simptome uvelike utiče i prehrana, a postoji hrana koja može olakšati menstrualne tegobe, kao i ona koja ih dodatno otežava.

Nutricionistkinja Kristen Stavridis je za britanski 'Glamour' otkrila što biste trebale jesti tokom onih dana u mjesecu kako biste se osjećale puno bolje.

"Za vrijeme trajanja menstruacije tijelo gubi puno krvi pa vam je potrebna hrana bogata željezom. Veganke i vegetarijanke u tim bi danima trebale uzimati suplemente željeza. Važno je povećati i unos vitamina C koji olakšava apsorpciju željeza u tijelu", savjetuje ona.

Neke od namirnica koje su bogate željezom su crveno meso, špinat, zeleno lisnato povrće, mahunarke ili obrano mlijeko, dok ćete vitamin C dobiti iz namirnica poput agruma, crvene i zelene paprike, ananasa, jagoda, čili papričica, brokula, karfiola i manga.

Sladoled, čokolada i čips nažalost nisu dospjeli na listu.

Menstrualne tegobe olakšaće i lagana vježba poput joge, dok bi prva tri dana bilo bolje preskočiti intenzivne treninge koji mogu čak i otežati te tegobe, piše Glamour.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije