Život

Evo koliko koraka moramo napraviti sedmično ako želimo dodati tri godine života

Evo koliko koraka moramo napraviti sedmično ako želimo dodati tri godine života
Foto: Tobi/Pexels | Evo koliko koraka moramo napraviti sedmično ako želimo dodati tri godine života

​Natjerati neaktivne ljude da naprave 15.000 koraka sedmično moglo bi povećati životni vijek za do tri godine.

Zamjena lijenog načina života umjerenim nivoima aktivnosti značajno bi promijenila cjelokupno zdravlje ljudi, pokazalo je istraživanje Londonske škole za ekonomiju.

Stručnjaci su mapirali ponašanja i navike više od milion ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi tokom decenije. Otkrili su da bi, ako napravimo samo 5.000 koraka jednom sedmično, to dovelo do smanjenja broja hospitalizacija i značajnih ušteda u zdravstvu.

Kada bi oni koji ne vježbaju počeli prelaziti 5.000 koraka triput sedmično, uštede u zdravstvu iznosile bi 15 milijardi funti na godišnjem nivou.

Veliki pozitivni učinci uočeni su u svim starosnim grupama, a posebno su se odnosili na starije generacije. Došlo je do 52-odstotnog smanjenja rizika od smrtnosti za osobe starije od 65 godina koje su redovno prelazile 7.500 koraka tri ili više puta sedmično.

Otkriveno je da najmanje 5.000 koraka tri puta sedmično može povećati očekivani životni vijek za 2,5 godine kod muškaraca i tri godine kod žena. Pokazalo se i da hodanjem smanjujemo stopu dijabetesa tipa 2 i rizik od rane smrti za 40 odsto, prenosi Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije