Život

FELJTON: Banja Vrućica: Vijek u službi zdravlja

FELJTON: Banja Vrućica: Vijek u službi zdravlja
Foto: N.N. | FELJTON: Banja Vrućica: Vijek u službi zdravlja

Banja Vrućica se nalazi u središnjem dijelu Republike Srpske, nedaleko od opštine Teslić, u dolini rijeke Usore, na lijevoj obali potoka Grabovac, na 230 m nadmorske visine. U vezi s određivanjem mjesta Banje Vrućice jedan novinar "Glasa komuna" iz Doboja napisao je još 1989. sljedeće: "Pitanje da li se Banja Vrućica nalazi kod Teslića ili Teslić kod Banje Vrućice nije retoričke prirode niti predstavlja igru riječi. Jer, koliko je Teslić poznat po svojoj hemijskoj i drvnoj, a u posljednje vrijeme i metalskoj industriji, još je poznatiji po banjsko-klimatskom lječilištu Banja Vrućica. A banja je, brate, i starija."

Bez obzira na mjesto, ova banja je danas najznačajniji zdravstveno-turistički centar Republike Srpske. Čine ga termomineralna voda, geografski položaj i umjerena kontinentalna klima, uređeni kompleksi i smještajni kapaciteti te kadrovska osposobljenost i doprinijeli su da banja danas pruža širok spektar zdravstvenih i turističkih usluga. Zdravstveni program, kongresni kapaciteti, sportsko-rekreativni sadržaji i velnes pružaju veliki broj mogućnosti za liječenje, odmor i uživanje u predivnom okruženju u srcu prirode.

Četiri hotela čine i danas kompleks "Banje Vrućice".

"Kardial" je hotel sa četiri zvjezdice, moderno uređenog enterijera i eksterijera, koji u okviru svojih sadržaja nudi veliki broj mogućnosti za odmor, rekreaciju, razonodu i poslovne programe. Raspolaže sa 337 ležaja, 23 apartmana i 173 luksuzno opremljene sobe, od kojih 55 jednokrevetnih, 66 dvokrevetnih, 48 dvokrevetnih s francuskim ležajem i četiri za osobe s invaliditetom. Sve sobe su opremljene kupatilom, televizorom, telefonom, mini-barom, klima-uređajem i bežičnim internetom. U pansionskom restoranu "Kardiala" svakodnevno se pripremaju specijaliteti domaće i internacionalne kuhinje, a gostima je na usluzi i ekskluzivni restoran namijenjen onima koji žele da u privatnosti uživaju u čarima gastronomske ponude.

U sklopu hotela "Kardial" nalaze se dvije kongresne sale ("Dunav" sa 380 i "Sava" sa 120 sjedišta) i četiri prostrana salona (VIP sa 100 sjedišta, "Bosna" sa 80, "Usora" sa 35 i "Rakovac" sa 20 sjedišta) uređena po najvišim standardima, s vrhunskom akustikom, opremljena modernom audio i video tehnikom i pratećom opremom. Veličina i raspored kongresnih sala i salona s prostranim holovima koji ih povezuju čine "Kardial" idealnim mjestom za održavanje kongresa, konferencija, seminara, savjetovanja i poslovnih sastanaka.

Nešto manji hotel "Posavina" raspolaže sa 234 ležaja u 132 sobe i apartmana. Sve sobe su opremljene kupatilom, televizorom, frižiderom i bežičnim internetom. U sklopu hotela nalazi se restoran s terasom kapaciteta 200 mjesta i širokim asortimanom jela po narudžbi. Hotel je povezan podzemnim hodnikom s centralnim terapijama banje.

Hotel "Srbija" smješten je u podnožju Čubrinog gaja, a raspolaže sa 155 ležaja i 76 soba opremljenih kupatilom, televizorom, telefonom i klima-uređajem. U prizemlju "Srbije" nalaze se ljekarske ambulante namijenjene pacijentima koji koriste usluge medicinske rehabilitacije. Podzemnim hodnikom povezan je s hotelom "Hercegovina", u kojem se obavljaju terapijske i fizikalne procedure, tako da je pogodan za rehabilitaciju u zimskom periodu.

"Hercegovina" ima status specijalne bolnice za prevenciju, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih i fizijatrijsko-reumatoloških oboljenja. Hotel je renoviran krajem februara 2015. i raspolaže sa 171 ležajem u 69 soba i oko 4.000 kvadratnih metara moderno opremljenog prostora, koji pruža izuzetne uslove smještaja, prevencije i rehabilitacije kardiovaskularnih, reumatoloških i neuroloških oboljenja. U hotelu je instalirana hiperbarična komora. Prizemlje je namijenjeno liječenju nepokretnih i slabo pokretnih osoba.

U sastavu ZTC "Banja Vrućica" nalazi se od 2018. kompleks etno selo Usora sa 14 ležaja, šest soba, restoranom i dva bazena, smješten u malom mjestu Milan Polje, neposredno pored rijeke Velika Usora i magistralnog puta Teslić - Blatnica.

Osnovna djelatnost "Banje Vrućice" je medicinska rehabilitacija kardiovaskularnih, reumatoloških i neuroloških oboljenja. Na ova oboljenja imaju povoljno dejstvo prirodna ljekovita svojstva termomineralne vode.

Ova banja u uređenim prostorijama sa savremenom opremom, prilagođenom ishranom i ljubaznim osobljem nudi gostima i pacijentima zdravstvene programe kardiovaskularne rehabilitacije, fizijatrijsko-reumatološke rehabilitacije, balneo terapije, program mršavljenja, rehabilitacije nepokretnih i slabo pokretnih osoba i programe za penzionere. Rahabilitacija kardiovaskularnih bolesnika sprovodi se u specijalnoj bolnici kroz kineziterapiju, korekciju faktora rizika, psihoterapiju i primjenu balneo-klimatskih faktora.

Izdvojenost "Banje Vrućice" geografskim položajem od gradskih gužvi i raspoloživi kapaciteti doprinose da ona postane idealno mjesto za okupljanje poslovnih ljudi.

Banja pruža vrhunsku ponudu spa i velnes (Spa&Wellness) programa, koja zadovoljava želje i najzahtjevnijih gostiju. Nekoliko vrsta masaža, zatvoreni i otvoreni bazen, džakuzi, tretman lica i tijela, saune i aromaterapija samo su mali dio raznovrsne ponude Medical&Wellness centra "Stara banja".

Zatvoreni rekreativni bazen prečnika 16 m, uz hidromasaže, slapove i gejzire, idealan je izbor za uživanje u vodenoj idili. Otvoreni bazen predstavlja najveću vodenu površinu u banji. Kompleks otvorenog bazena prostire se na oko 5.000 kvadratnih metara, a sam bazen izgrađen je po načelima biotehnologije od prirodnih materijala u obliku prirodnog jezera sa dva prelaza nad njim. Ukupna vodena površina otvorenog bazena iznosi 650 kvadratnih metara, a kompleks može da primi oko 500 gostiju.

Pored medicinskog dijela, "Banja Vrućica" raspolaže terenima za fudbal s prirodnom i vještačkom travom, košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal, tenis i mnogobrojnim stazama za šetnju, trčanje i biciklizam. U okviru rekreacionog dijela nalaze se savremena kuglana, bilijar, stoni tenis i pikado.

Banja posluje pod firmom Akcionarsko društvo Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", Banja Vrućica, Teslić. Skraćeni naziv je ZTC "Banja Vrućica" a.d. Banja Vrućica.

ZTC "Banja Vrućica", kao veliko pravno lice, svoju djelatnost obavlja preko dvije organizacione jedinice - profitna centra (PC): Ugostiteljstvo i turizam i Zdravstvo. Profitni centri su predstavljeni preko hotela, u kojima se ostvaruju prihodi od usluga. U sastavu PC Ugostiteljstvo i turizam nalaze se hoteli "Kardial" i "Posavina", a u sastavu PC Zdravstvo hoteli "Srbija" i "Hercegovina".

Danas je "Banja Vrućica" u svom stogodišnjem organizovanju i uređivanju stasala u značajan zdravstveni i turistički centar Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Prolazeći kroz raspad jugoslovenske države i građanski rat u BiH 1992-1995, u kojem je izdržala mnoga ratna iskušenja, banja je u poratnom vremenu do danas postala zdravstveno-turistički centar za ponos Republike Srpske.

Kao nikada do sada, "Banja Vrućica" danas ima stručne ljekare, vrijedno i ljubazno medicinsko i nemedicinsko osoblje, opremljene službe, ambulante, kabinete i brojne raznovrsne usluge koje pruža, tako da u zdravstvenoj mreži Republike Srpske zauzima vodeće mjesto u oblasti banjskog liječenja i fizikalne rehabilitacije, koju koriste svi građani kojima je neophodna ova vrsta pomoći, kako u Republici Srpskoj tako i u regionu.

Postala je "Vrućica" svojim radom i značajem svojevrsna institucija, savremeni stub sveobuhvatnog i kompleksnog sistema banjskog zdravstva i turizma Republike Srpske. Prihvatajući sve starosne grupe stanovništva (djecu, odrasle i stara lica), postala je promotor i nosilac banjskog liječenja i turizma, za šta je dobila brojna priznanja institucija i pojedinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije