Život

Ferero hoće lješnike pjevača: "Nisu vjerovali da toga ima na Balkanu"

Ferero hoće lješnike pjevača: "Nisu vjerovali da toga ima na Balkanu"
Foto: N.N. | Ferero hoće lješnike pjevača: "Nisu vjerovali da toga ima na Balkanu"

Nekadašnji pjevač kultne grupe “Bijelo dugme”, Alen Islamović, pored aktivnog pjevanja se već nepune tri godine bavi i uzgojem lješnika.

On za portal CdM otkriva dokle je dogurao na svom “agrobiznis” planu.

Njegova farma u Bihaću, koju sređuje i vode on i brat njegove supruge, prostire se na površini od 25.000 metara kvadratnih. “To je moje slobodno vrijeme između vikenda, rad na plantaži kreće od marta, aprila pa do septembra ili oktobra”, objašnjava Islamović.

U sedam dana dovoljna su dva da održavaš plantažu, zalivaš, štitiš od parazita, prskanje, prehranjivanje preko korijena, lista i tako dalje. Tu ljubav prema zemlji i poljoprivredi mu je, ističe, usadio otac, a bihaćko polje je najpogodnije za lješnik u BiH.

“Moje su sorte najtraženije na svjetskom tržištu za fabrike čokolada, za pravljenje ulja… Radiću na tome da brendiram svoje plodove pod nazivom `Lješnjak s Une`, a to će početi za par godina.”

Plan je, dodaje Islamović, da kad ode u penziju farma bude kapaciteta između 10-15 tona lješnika, ističući da se za njegov proizvod već interesuju poznati prerađivači iz inostranstva. “Za mene se interesuju prerađivači lješnika Švajcarske, Austrije i Ferero Roše.”

“Farmu održavamo farmu propisanim pesticidima Evropske unije. Da probate moj plod ne bi vjerovali, kao da ste uzeli kašičicu Nutele. Poslao sam u Švajcarsku na analizu šaku lješnika i nisu mogli da vjeruju da tako nešto postoji na Balkanu i da se uzgaja.”

"Možda neko misli da je nešto moram. Ja stvarno ne moram ništa. Ja sam srećan deda koji očekuje još unučića tokom godine”, objašnjava poznati pjevač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije