Život

Finci opet najsrećniji na svijetu, pogledajte gdje je na listi BiH

Finci opet najsrećniji na svijetu, pogledajte gdje je na listi BiH
Foto: Pexels/Belle Co/Ilustracija | Finci opet najsrećniji na svijetu, pogledajte gdje je na ljestvici BiH

Finska je šestu godinu zaredom proglašena zemljom s najsretnijim stanovništvom, pokazuje Svjetski izvještaj o sreći objavljen u ponedjeljak.

Izvještaj, koji se bavio i učincima krize izazvane korona virusom na dobrobit ljudi, svake godine sastavljaju naučnici u SAD na osnovu anketa Instituta Gallup. 

Prema izvještaju, nakon sretnih Finaca slijede Danska, Island, Izrael, Nizozemska, Švedska, Norveška, Švajcarska, Luksemburg i Novi Zeland.

Hrvatska se nalazi na 48. mjestu, iza Japana i ispred Brazila, a BiH je na 71. mjestu od ukupno 137 obuhvaćenih zemalja. 

Među susjednim zemljama najsretnija je Slovenija na 22. mjestu, Italija je 33., Srbija 45., a Mađarska 51. Crna Gora je na 67. mjestu Svjetskog izvještaja o sreći. 

Pri dnu ljestvice nalaze se uglavnom afričke zemlje, a ratom razoreni Avganistan i Liban dvije su najnesretnije zemlje svijeta, u istraživanju koje je obuhvatilo ukupno 137 zemalja. 

Naučnici su rekli da je ljudska procjena sreće ostala "izuzetno otporna" uprkos pandemiji kovida-19, s globalnim prosjecima u razdoblju od 2020. do 2022. koji su bili jednako visoki kao i oni u godinama prije pandemije od 2017. do 2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije