Život

Gdje griješite u pranju odjeće?

Gdje griješite u pranju odjeće?
Foto: Erik Witsoe/Unsplash | Gdje griješite u pranju odjeće?

Čini se da ništa ne može biti lakše od pranja odjeće u mašini za pranje veša. No, to nije tako jednostavno. Ako često perete svoju odjeću, možete uzrokovati njeno oštećenje.

Previsoka temperatura vode

Odjeća će svoj oblik i boju zadržati ako je perete na nižim temperaturama. Osim toga, hladna voda može jednako dobro otkloniti mrlje kao i topla voda ako imate dobar deterdžent i mašinu za pranja veša. Bijeli veš, peskire i posteljinu perite na 90 stepeni, a sve ostalo možete prati na nižim temperaturama.

Pranje jako zaprljanog veša u mašini za pranje veša

Jako zaprljanu odjeću prvo trebate natopiti i oprati ručno prije nego što je stavite u mašinu za pranje veša. U suprotnom, odjeća se neće oprati kako treba. Umjesto sredstva za uklanjanje mrlja, možete upotrijebiti alternativna sredstva. Limunov sok dobar je a čišćenje mrlja od znoja; mješavina octa i tekućeg deterdženta može ukloniti tragove trave; mrlje od vina nestat će nakon nanošenja mješavine vode i sode bikarbone u omjeru 3: 1.

Previše deterdženta ili omekšivača

Višak deterdženta može začepiti spremnik deterdženta i izazvati neugodan miris, a previše omekšivača otežava pranje odjeće. Pažljivo pročitajte doze navedene na pakovanju i ne zaboravite koristiti mjernu čašicu.

Korištenje omekšivača za sve vrste odjeće

Osim što tkaninu čini mekom, omekšivač takođe olakšava peglanje. No, ne preporučuje se koristiti ga za peskier, sportsku odjeću ili druge predmete izrađene od mikrofibera ili elastina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije