Život

Gdje je Alžirac koji je bio frizer i trenirao fudbal u Velikoj Kladuši

Gdje je Alžirac koji je bio frizer i trenirao fudbal u Velikoj Kladuši
Foto: N.N. | Kakva je sudbina Alžirca koji je bio frizer i trenirao fudbal u Velikoj Kladuši

VELIKA KLADUŠA - Dvadesetšestogodišnji Šemso, Alžirac koji je u Velikoj Kladuši radio kao frizer i igrao fudbal u lokalnom klubu više od godinu dana, ostvario je svoju želju i stigao na tlo Francuske, tačnije u Pariz.

Rekao je ovo juče za "Nezavisne" Safet Ćordić, predsjednik Nogometnog kluba Krajišnik iz Velike Kladuše, te istakao da nije siguran da li je tamo već počeo da igra fudbal ili se bavi nečim drugim.

"Ne znamo kako je stigao do Pariza, ni čime se trenutno bavi, jer mi nismo s njim sada u kontaktu. Samo nam se javio da je stigao u Pariz, što je bilo negdje u oktobru prošle godine", kaže Ćordić.

Međutim, kako nezvanično saznajemo od drugih poznanika, on se u Francuskoj takođe bavi šišanjem.

"Bio je kod nas skoro godinu dana. Trenirao je dvije polusezone, ali nije mogao igrati, osim nekih prijateljskih utakmica. Kvalitetom je bio dobar, a pokazivao nam je i slike iz Alžira gdje je igrao u jednom od klubova. Posjedovao je dobar kvalitet, za razliku od našeg podneblja", rekao je Ćordić.

On ističe da je Šemsina želja bila da ode u Francusku i tamo da zaigra fudbal.

"Radio je u Velikoj Kladuši u frizerskom salonu kao frizer, te je šišao i sređivao migrante, a i pored toga je na trening dolazio svaki dan", kaže Ćordić.

Dodaje da je on boravio s jednom porodicom u Velikoj Kladuši, za koju je i radio u frizerskom salonu.

"Mislim da je imao i boravišnu dozvolu kod te porodice. Mi smo pokušali da dobijemo za njega papire zahvaljujući kojima bi mogao da igra fudbal, tražene su neke dopune, tako da nismo uspjeli", rekao je Ćordić.

Puno ime ovog Alžirca je Chemseddine Berafta, nadimka Chemsou, pa su ga u Velikoj Kladuši nazvali Šemso, a tako su ga nazvali i u porodici Beganović, kod koje je boravio kad je stigao na ove prostore.

Taj mladić je rođen 1994. godine u Sidi Moussi, alžirskom gradu koji je pogođen ratom od 1991. do 2002. godine, međutim poslijeratne posljedice su ostale pa je Šemso odlučio svoju sreću potražiti u Evropi.

"U Alžiru nema posla, zemlja se još oporavlja od rata. Ja samo želim raditi i igrati fudbal te živjeti od toga. Ako to mogu ovdje, onda sam srećan. Lijepo mi je, imam tatu i mamu i u Alžiru i ovdje", rekao je Šemso "Birnu" dok je još bio u Velikoj Kladuši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije