Život

Holanđanin postao pravoslavac: Slavim slavu, znam užičko i naučio sam da pečem prase

Holanđanin postao pravoslavac: Slavim slavu, znam užičko i naučio sam da pečem prase
Foto: Alo | Holanđanin postao pravoslavac: Slavim slavu, znam užičko i naučio sam da pečem prase

Prije tri godine Bonanza Tan je postao pravoslavac, počeo da slavi Svetog Nikolu i sam naučio srpski jezik toliko dobro da je i ćirilicu uspješno savladao.

Otac mu je pola Kinez, pola Indonežanin, majka Holanđanka, a on je Srbin iz Holandije.

Bonanza Tan (25) iliti Bogdan, kako mu glasi kršteno srpsko ime, prije sedam godina je prvi put došao u Srbiju i zaljubio se, ali ne samo u jednu djevojku, već i u zemlju, narod, pravoslavlje i kulturu.

Iako je njegov trogodišnji emotivni odnos sa Srpkinjom davno prekinut, njegova veza sa Srbijom traje i trajaće zauvijek, jer je, kako kaže za "Alo!", postao srpski pravoslavni brat.

Sa svega 18 godina, Bonanza je sa kik-boks reprezentacijom Holandije došao u Beograd na Svjetsko prvenstvo za omladince i tada je upoznao Srpkinju, zbog koje se neprestano vraćao u srpsku prestonicu.

Kasnije ga je i sama Srbija zavela, toliko da je prije tri godine postao pravoslavac, počeo da slavi Svetog Nikolu i sam naučio srpski jezik toliko dobro da je i ćirilicu uspješno savladao.

"Ne bih znao da vam nabrojim šta mi se sve ovde dopada, niti zašto sam toliko opčinjen, ali ja jednostavno osećam da pripadam ovoj kulturi. Majka mi zbog toga stalno govori da sam verovatno u nekom prošlom životu bio najveći Srbin na svetu. Meni je mnogo lepo kod vas, uprkos tome što mi ljudi pričaju da je u Srbiji život veoma težak, ali i u Holandiji je tako. Srpski prijatelji su me nazvali ’crni sin‘, jer svi beže odavde, a ja sam jedini koji stalno dolazi i ima želju da ostane“, priča Bonanza, koji je najviše oduševljen načinom na koji je svaki put ugošćen u srpskoj kući.

On kaže da bi svi trebalo da uče od Srba.

"Sve što radite, radite sa mnogo emocija. U svemu dajete 100 odsto sebe. Meni se to mnogo dopada, jer to ne možete videti u Holandiji, mi smo mnogo hladni ljudi. Vi ste uvek tu jedni za druge kad je najteže i uvek ste spremni da pomognete, u šta sam se mnogo puta i sam uverio. Osim toga, izdvojio bih i srpski patriotizam, jer prvo što sam naučio je pozdravljanje sa tri prsta. Vaša ljubav prema domovini se retko sreće, a to kod Holanđana nije izraženo. Zato ja kod kuće imam srpsku zastavu, dok holandsku viđam samo na institucijama", kaže ovaj srboljubac.

Bogdanu je fascinantno to što se u Srbiji stalno nešto slavi.

"Srbi su veseo narod. Ovde se stalno nešto slavi, uvek ima nekog veselja. Zahvaljujući tome zavoleo sam kafane, splavove, muziku, sarmu, pečenje i rakiju. Čak sam i naučio da pečem prase. Znam i užičko kolo da igram, ali se neću zaustaviti na tome, jer mi je želja da naučim da igram sva kola", ushićeno priča Bonanza, kome je najžalije to što zbog posla i papira ne može češće da posjećuje Srbiju.

Njegova najveća želja je da se oženi Srpkinjom, ali nikako zbog državljanstva, već isključivo iz ljubavi.

"Mnogo bih voleo da kupim stan ili kuću u Srbiji, da nađem ljubav, da mi Srpkinja bude žena", sa nadom u očima priča Bogdan.

(Alo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije