Život

Ima 23 godine i 21 dijete

Ima 23 godine i 21 dijete
Foto: Instagram | Ima 23 godine i 21 dijete

Prije više od godinu dana Kristina Ozturk (23) iz Batumija u Gruziji bila je mama jednog djeteta, a sada odgaja 20 beba, koja su sve njena biološka djeca.

Ona i njen suprug milioner Galip (57) platili su ogroman novac surogat majkama za bebe tokom protekle godine i dva mjeseca. Sada troše oko 79.000 evra godišnje na 16 dadilja koje žive s njima u kući te koje danonoćno rade brinući se za djecu.

Mama koja ima 21 dijete ne isključuje mogućnost da ima još djece, a čak je i rekla da bi ih voljela imati oko 100.

Kristina koja je porijeklom iz Rusije, supruga Galipa je upoznala kad je posjetila Batumi na prvom putovanju u inostranstvo. Tada je već bila mama Viktoriji, kojoj je sada šest godina, a svoju prvu bebu su dočekali putem surogat majke, dječačića zvanog Mustafa, u martu prošle godine.

"O ovome sam sanjala od djetinjstva. Moj je suprug takođe sanjao o velikoj, sretnoj porodici. Tako smo nakon što smo se upoznali, počeli provoditi svoj san u djelo. Cijeli nam se život promijenio. Naša klinika za surogat majčinstvo je zadivljena, ali i sretna što nam pomaže da ostvarimo snove o velikoj porodici. Nisam sigurna hoćemo li biti najveća porodica na svijetu, ali planiramo zasigurno biti najsretnija porodica na svijetu. Stalno sam s djecom i radim sve ono što mame inače rade. Jedina razlika je u količini djece. Svaki dan je drugačiji, od planiranja rasporeda osoblja do kupovine za porodicu. Mogu vam reći samo jedno, meni nikad nije dosadno", ispričala je Kristina za "The Sun".

Trenutno za brzo proširivanje porodice koriste surogat majčinstvo, ali Kristina ne isključuje rađanje više djece prirodnim putem.

"Planiram trudnoću, ali ne odmah, jer za sada moram biti u blizini svojih beba. Teško je biti mama za 21 dijete kada ste trudni. U bliskoj budućnosti ne planiramo više beba putem surogat majčinstva", dodaje ona.

Kristina i Galip, koje surogat majkama plaćaju 9.000 evra po trudnoći, takođe su zaposlili i 16 dadilja koje rade puno radno vrijeme na plaću od 400 evra mjesečno.

Dadilje rade redovan raspored četiri dana pa su dva dana slobodne. One i žive u kući, a spavaće sobe su im u blizini dječjih. Osim toga, imaju i vlastitu kuhinju u kojoj mogu naručiti hranu.

Porodica svake sedmice kupuje 20 velikih paketa pelena i 53 paketa dječjeg mlijeka.

"Osnovne stvari za svu djecu koštaju oko 4.100 evra sedmično. Ponekad malo više, ponekad malo manje", objašnjava majka.

Bebe su Mustafa (14 m), Mariam (13 m), Ayrin (13 m), Alisa (13 m), Hasan (1), Judi (1), Harper (11 m), Tereza (11 m), Huseyin (11 m), Anna (10 m), Isabella (10 m), Ismail (9 m), Mehmet (9 m), Ahmet (9 m), Ali (8 m), Kristina (8 m), Sara (7 m), Lokman (7 m), Galip (6 m) i Olivia (4m).

Porodica živi u vili na tri sprata, a svako dijete dijeli sobu s dvoje ili troje braće.

"To je dok su tako maleni, pa ćemo ih kasnije razdvojiti. Za sada imamo tri sprata kuće. U budućnosti ćemo možda sagraditi još spratova, a možda ćemo kupiti i veću kuću. Nemamo tačan plan, jer trenutno imamo dovoljno prostora za sve", tvrdi Kristina.

Bebe su u krevetu između 20 sati i 6 sati ujutro, dok Viktorija spava do 7 sati ujutro.

Na pitanje je li moguće posvetiti 20 beba dovoljno pažnje, Kristina kaže:

"Dajem sve od sebe. Najdraže dijete mi je suprug. Ponekad mi baš dođe kao da imam još jedno dijete. Sva su naša djeca najbolja djeca na svijetu, volimo ih jednako do Mjeseca i nazad".

Viktoriju je jedinu dobila prirodnim putem te kaže kako između njih nema razlike, sva su djeca ista i sve ih voli, piše "The Sun", a prenosi "24sata.hr".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije