Život

Imigrantkinji iz BiH odšteta od skoro milion $

Imigrantkinji iz BiH odšteta od skoro milion $
Imigrantkinji iz BiH odšteta od skoro milion $

U slučaju koji su mnogi okarakterisali kao borbu Davida i Golijata imigrantkinja iz Bosne i Hercegovine uspjela je da na Vrhovnom sudu dobije australijsku Komisiju za nesreće u saobraćaju (TAC), nakon čega joj je dodijeljena odšteta od skoro milion dolara.

Da je riječ o pravom podvigu svjedoči i podatak da je imigrantkinja Bogdanka Lakić (47) sve uspjela sama, bez pomoći advokata.

U sporu, koji je trajao čak 14 godina, zaposleni u TAC-u su, u sklopu istrage, u više navrata snimali kamerom Lakićevu pokušavajući da dokažu da je lagala o ozbiljnosti povreda koje je zadobila tokom saobraćajne nezgode, koja se desila prije skoro deceniju i po.

Svrha Komisije za nesreće u saobraćaju je finansiranje troškova liječenja i usluga podrške povrijeđenima u saobraćajnim nesrećama. Ta podrška obuhvata medicinske i nemedicinske troškove nastale kao posljedica nesreće, pa čak i isplatu prihoda za ljude koje povrede sprečavaju u obavljanju poslovnih obaveza.

Bogdanka Lakić je emigrirala u Australiju 1997. godine sa suprugom i dvoje djece. U početku je radila kao pakirka u fabrici "Arnott's Biscuits".

Do nesreće je došlo 15. maja 2000. godine, kada je Lakićeva krenula na posao. Ona tvrdi da nije mogla izbjeći motociklistu, zbog čega je morala da skrene s puta. Kako motociklista nikada nije identifikovan, cijeli slučaj se odužio godinama, iako je Lakićeva zahtjev za odštetu predala u roku od dvije sedmice.

Lakićeva, koja danas živi u Nare Voren Sautu, u odštetnom zahtjevu je navela da pati od bolova u grudima, kičmi, rukama, ramenima i nogama, te da svakodnevno ima glavobolje. Kao jednu od posljedica nesreće navela je i posttraumatski stres.

U medicinskom nalazu još stoji da Lakićeva nije sposobna za rad, da su njene povrede teške te da je riječ o vjerovatno trajnim povredama.

Međutim, u sudskoj dokumentaciji stoji da je TAC tajno snimao Lakićevu kako bi dokazao da je preuveličala povrede, te da nije fizički nesposobna za rad.

Na jednom od snimaka iz 2007, godine koje je priložio TAC vidi se Lakićeva kako ide na roštilj za suprugom, dok se na snimku iz 2012. godine vidi kako šeta po šoping-centru.

Uprkos tim dokazima, Lakićeva je istrajala u svojoj borbi i to sve sama, bez advokata, samo uz pomoć prevodioca.

Konačno, Vrhovni sud je dosudio u njenu korist i naložio da joj se isplati 848.000 dolara odštete, plus ostali troškovi koje je eventualno imala tokom svih ovih godina sudske borbe.

Zanimljivo je da je Džerald Luis, advokat koji je zastupao TAC, bio u potpunosti uvjeren da će dobiti slučaj, te da uopšte neće biti problema, s obzirom na to da je slučaj djelovao kao rutinski.

Inače, pored odštete, poreski obveznici će, na kraju, morati da plate i usluge samouvjerenog advokata, kojem je navodno dnevnica oko 10.000 dolara.

Iz TAC-a su odbili da kažu koliko dugo su pratili Lakićevu i snimali svaki njen korak, niti zašto su bili uvjereni da je ona preuveličala ozbiljnost povreda. I Lakićeva je odbila da komentariše cijeli slučaj, iako je krajnja presuda bila u njenu korist.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije