Život

Indijke i dalje odlaze u smrt zbog "lošeg" miraza

Indijke i dalje odlaze u smrt zbog "lošeg" miraza
Foto: Pixabay/Ilustracija | Indijke i dalje odlaze u smrt zbog "lošeg" miraza

Vismaja Nair bila je u braku svega godinu dana kada je pronađena mrtva u kupatilu porodične kuće njenog supruga u Kerali u Indiji.

Policija u početku nije vodila smrt 24-godišnje kao sumnjivu, sve dok njena porodica nije podnijela prijavu zbog sumnje da je u pitanju "ubistvo zbog miraza" pozivajući se na poseban zakon koji da optužnica može biti podignuta protiv onog koji ubije supružnika tokom prvih sedam godina braka u koji je unijet miraz.

Iako je davanje miraza zabranjeno u Indiji više od šest decenija, u praksi se i dalje sprovodi. Kerala, gdje je Nair pronađena mrtva, slovi za jednu od najnaprednijih država Indije gdje su i žene i muškarci dobro obrazovani, ali ovdje i dalje veliki broj porodica daje ogromne svote novca u miraz. Haršita Ataluri, inspektor u Kerali, kaže da i dalje treba da se utvrdi da li je Nair izvršila samoubistvo ili je ubijena. Njen suprug Kiran Kumar je uhapšen na osnovu prijave porodice i trenutno se nalazi u pritvoru.

Tradicionalno, u miraz se daju novac ili pokloni. Međutim, stručnjaci kažu da su porodice mlade uslovljene da novac, zlato, automobile, nekretnine i drugo prepisuju odmah na mladoženju i da je to uslov za sklapanje braka.  Sistem miraza u Indiji postoji već hiljadama godina, jer žene nisu mogle po zakonu da nasljeđuju, pa im je zato dat miraz, koji se vodio na njihovo ime dok su u braku.

Iako je zakon strog, praksa davanja miraza i dalje je veoma rasprostranjena. Vidžit, brat preminule Naire, kaže da je njegova sestra bila lijepa i pametna djevojka.

"Studirala je medicinu, predstavljala je državu na nacionalnim kampovima. Voljela je da pleše, putuje... Sve se to promijenilo kada se udala", tvrdi Vidžit. On kaže da je njegovoj sestri, od trenutka kada je stupila u brak, sve bilo zabranjeno, a njegov zet Kumar nije bio srećan mirazom koji je dobio.

"Dali smo mu dobar automobil, ali je on stalno tražio da mu kupimo veći i skuplji auto", tvrdi Vidžit. Inspektor Ataluri kaže da je Kumar bio osramoćen markom i modelom vozila koji je dobio od tazbine i da nije bio zadovoljan mirazom, koji je uključivao i zlato. Ipak, Vidžit kaže da to nije istina:

"Dali smo mnogo, ja sam zaradio, moj otac je imao ušteđevinu. Sve smo to dali da bi bila bezbJedna. I prošlo je samo godinu dana kako se udala i mi smo je izgubili", kaže očajni brat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije