Život

Institut "Pantone" objavio boju za iduću godinu

Institut "Pantone" objavio boju za iduću godinu
Foto: N.N. | Institut "Pantone" objavio boju za iduću godinu
N.N.

Od 2000. Institut "Pantone" svake godine bira boju koja će najbolje prikazati duh vremena nastupajuće godine i ono čemu ljudi teže. To ne bude uvijek boja koja je u trendu, mada uvijek prožima sve oblasti dizajna i prikazuje odraz globalnog raspoloženja potrošača. Presudna "karakteristika" na osnovu koje se bira boja godine je simbolika te boje.

Prošlu godinu (odnosno još 2017.) obilježio je zeleni šampion "Greenery", a konačno je objavljena top boja za 2018. godinu.

"Pantone" je objavio svoju presudu, a glavna boja za nadolazeću godinu biće ultraviolet (183838), odnosno nijansa ljubičaste boje.

Upravo je to boja koju ćemo kroz 2018. gledati u trgovinama, našim ormarima, na ulicama i višemanje gotovo svakom uglu kojeg pogledamo.

Riječ je o intenzivnom i sjajnom purpurnom tonu koji prema "Pantoneu" upućuje na originalnost, pronicljivost i vizionarsko razmišljanje te koji nas upućuje na budućnost.

"Živimo u vremenu koje zahtijeva inovativnost i maštu. Kreativna inspiracija je usko povezana sa Pantone 1803838 ultraviolet nijansom, ljubičastoj na bazi plave, koja podiže naše svjesno stanje i potencijal na viši nivo. Od istraživanja novih tehnologija i veće galaksije, do umjetničke ekspresije i duhovne reflekcije, intuitivna ultraljubičasta će osvijetliti put ka onome što tek slijedi", rekla je Leatris Ajzman, glavni urednik "Pantone Color Instituta".

To je boja koja je bila prava muza za mnoge umjetnike poput Džimija Hendriksa za "Purple Haze", a podsjeća na tajnovitost, noć, meditaciju i mir.

A kako poručuju iz "Pantonea", ova duboka nijansa ljubičaste izabrana je jer evocira originalnost, genijalnost i vizionarsko razmišljanje.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije