Život

Istraživanje pokazalo: Od novca zavisi uspjeh, a ne od znanja

Istraživanje pokazalo: Od novca zavisi uspjeh, a ne od znanja
Foto: Ilustracija | Istraživanje pokazalo: Od novca zavisi uspjeh, a ne od znanja

Jedno od najčešće postavljanih pitanja danas tiče se uspjeha u životu, ali i od čega on zavisi. Da li je i koliko važno odakle potičemo ili je ipak znanje presudno?

Sve se više čini da je porijeklo i dalje važnije od obrazovanja.

Sociolog sa Oksforda Džon Goldtorp sproveo je studiju koju je nazvao "Social Class Mobility in Modern Britain: Changing Structure, Constant Process", a koja je pokazala da ulaganje u obrazovanje na nacionalnoj osnovi ima vrlo mali uticaj na socijalnu mobilnost, jer bogate porodice koriste svoj ekonomski, kulturni i socijalni kapital kako bi osigurale da im djeca budu ispred ostalih.

Goldtorp tvrdi da mlađe generacije imaju veće šanse da se u pogledu društvene mobilnosti srozaju, nego da se popnu.

"Decenije obrazovne politike potpuno su previdele da se mlađe generacije muškaraca i žena suočavaju sa manje povoljnim izgledima za mobilnost nego njihovi roditelji, ili njihove deke i bake, iako su stekli više kvalifikacije", tvrdi on.

"Obrazovanje je važno, ali očigledno nije dovoljno da 'poravna' igru, odnosno da 'izdigne' ljude koji dolaze iz siromašnijih porodica", složila se doktorka Vanda Viporska iz organizacije "The Equality Trust" u razgovoru za "Vice".

"U mnogim profesijama, oni koji su išli u privatne škole primaju znatno više plate od onih učenika koji su išli u državne škole, čak i ako diplomiraju na istim fakultetima", kaže Viporska.

S obzirom na to da je istraživanje sprovedeno na nivou Velike Britanije, "Vice" opisuje primjer upisivanja na vrhunske britanske univerzitete, prenosi "Index".

"Upisivanje na takve univerzitete je i dalje veoma selektivno, uprkos tome što je više nego ikad onih britanskih učenika koji imaju predispozicije za upis na takva mjesta. Na takvim univerzitetima na raspolaganju je veoma malo mjesta, a ta mjesta uglavnom su rezervisana za bogatu djecu koja dolaze iz privatnih škola".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije