Život

Jedan od najmlađih milijardera započeo da gradi bogatstvo iz kreveta

Jedan od najmlađih milijardera započeo da gradi bogatstvo iz kreveta
Foto: Screenshot | Kako je jedan od najmlađih milijardera na svijetu započeo da gradi bogatstvo iz kreveta

Džoni Boufarhat 2015. godine doživio je alergijsku reakciju koja ga je prikovala za krevet, zbog čega nije mogao izlaziti, družiti se s ljudima niti ići na događanja. Frustracija zbog nedostatka kontakta sa spoljnim svijetom podstakla je ovog 27-godišnjaka da 2019. godine osmisli platformu za održavanje videokonferencija pod nazivom Hopin.

Ovog mjeseca njegov startup je prikupio 450 miliona dolara od investitora, a Boufarhatov udio vrijedan je oko 3,2 milijarde dolara, što ga čini jednim od najmlađih selfmejd milijardera na svijetu prema Blumbergovom popisu. Za Boufarhatovo bogatstvo uveliko je zaslužan nagli rast popularnosti Hopina u jeku pandemije kada je nastupilo zatvaranje pa je većina sastanaka počela da se održava online.

Krajem 2019. godine, Džoni je izdao ranu verziju Hopina koja korisnicima omogućuje da prisustvuju sastancima tokom događaja i povezuju se sa učesnicima putem automatizovanih video-sastanaka jedan na jedan. Džoni je u početku planirao da pokrene platformu za online događaje u septembru 2020., ali ga je pandemija prisilila da ubrza raspored za šest mjeseci.

Par-Jorgen Parson, generalni partner londonske kompanije za rizični kapital Nortzon, serijskog ulagača u Hopin, izjavio je da je Džoni znao šta radi puno prije pandemije, te da je tržište tek tada ukazalo na ono o čemu je on već odavno razmišljao.

Džoni je jedan od ‘milenijalaca’ koji je bogatstvo stekao tako da je osmislio nešto za unapređivanje tehnologije. Prodao je dionice Hopina u vrijednosti 180 miliona dolara, a njemu je preostalo 40 posto udjela u Hopinu nakon te prodaje. Prema podacima Blomberga, samo je 19 ljudi mlađih od 40 godina među 500 najbogatijih na svijetu.

(Bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije