Život

Jože Benković: Ima više izuma nego godina

Jože Benković: Ima više izuma nego godina
Foto: J.Đurđević | Jože Benković: Ima više izuma nego godina

Razne vrste sušilica za voće, mašina za preradu voća, patenata iz oblasti ribarstva i poljoprivrede... samo su neki od mnogobrojnih izuma Jože Benkovića, najstarijeg člana Udruženja inovatora grada Banajluka.

Ovaj 83-godišnji inovator, koji je cijeli radni vijek uložio u kreiranje patenata kako bi olakšao drugima život, ima više izuma nego godina  čak 100.

Benković, mašinski tehničar po struci, karijeru je počeo da gradi prije više od 40 godina u nekadašnjoj banjalučkoj firmi "Čajavec", gdje je radio na mjestu najplaćenijeg konstruktora.

Ni danas, u penzionerskim danima, ne odustaje od smišljanja novih ideja i patenata, koje, kako kaže, rado smišlja za sebe i druge ljude, kako bi im olakšao svakodnevne poslove u poljoprivredi, voćarstvu i ribarstvu.

Za dugogodišnji rad, ali i s mnogih takmičenja kući se često vraćao s medaljama i diplomama iz čitavog svijeta.

"Za svoja dostignuća dobio sam Majsku nagradu, orden rada maršala Tita, Dvadesetsedmojulsku nagradu BiH..., ali novca nije bilo", rekao je najstariji banjalučki inovator.

Većina njegovih izuma danas se može vidjeti na slikama, a neke drži na ranču u Velikom Blašku, u opštini Laktaši, na koji često odlazi da uživa u penzionerskim danima i u poljoprivrednim radovima.

"Radio sam u 'Čajavcu', firmi koja je dobro stajala. Za nju sam uglavnom za vrijeme svog radnog vijeka konstruisao najsloženije uređaje, koji su služili za skraćivanje vremena montaže montažnih uređaja, koji se nisu mogli kupiti", kaže ponosno ovaj inovator.

O svojim dostignućima priča s velikom dozom ljubavi, a iako živi u vremenu moderne tehnologije, najviše voli da olovkom skicira na papiru kako će izgledati neki njegov budući izum.

Prije 30 godina prvi put u životu u firmi "Čajavec" imao je prilike da se susretne s računarom, ali se, kako kaže, bojao da ga koristi.

U većini slučaja njime se danas koristi samo kada na Googleu treba da pronađe najpovoljnije materijale od kojih bi se najlakše mogli napraviti izumi koje smišlja.

"Mogu govoriti o oko 100 patenta koje sam stvorio. Neki od njih su nosači televizora, ribarski točak  rola, dvostrana četka za pranje leđa, hranilice za ribe, rešetke za tegle, štednjak za zimnicu s minisušnicom.... Danas na sajmove i takmičenja patente prijavljujem samo kada nađem nekoga ko će ih proizvoditi", priča Benković.

Prema njegovim riječima, inovatorstvo može dosta da unaprijediti društvo, ali kako ističe, ovo područje nije teren za inovacije.

"Kod nas ljudi bježe od posla i stvaralaštva kao i od ulaganja u inovacije. Kada se stvara izum najprije se mora doći do modela izuma, a onda se u to mora dosta uložiti. Kada jedan inovator nešto napravi svi se dive, kupe zasluge, daju mu nekakve medalje ili plakete. Nažalost, taj njegov patent niko ne gura negdje u proizvodnju da se proizvodi. Za takvo nešto kod nas nema sposobnih ljudi, kao ni kontakata koji bi povezali inovatore s proizvodnjom", kaže Benković.

Priznaje da ni u bivšoj Jugoslaviji nije bilo idealno i da su inovatori za svoj rad dobijali samo plakete ili jednokratnu naknadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije