Život

Jutarnji rituali za super dan

Jutarnji rituali za super dan
Foto: N.N. | Jutarnji rituali za super dan

​Kako započnete jutro, takav će vam biti i ostatak dana. Ako se probudite nezadovoljni i neraspoloženi, tako će vam najčešće biti do kraja dana, a to treba da spriječite.

Donosimo vam nekoliko jutarnjih rituala koji će vam popraviti raspoloženje:

1. Bez elektronskih uređaja

Većina nas neposredno prije spavanja gleda televiziju ili koristi telefon. Elektronski uređaji emitiraju svjetlost koja loše utiče na kvalitet sna. Umjesto toga, pročitajte nekoliko stranica knjige prije spavanja.

2. Podignite roletne

Sunčeva svjetlost utiče na naš mozak, baš kao i mrak. Ne zamračujte sobu i ne spuštajte roletne. Svjetlost ima ulogu razbuđivanja pa pustite sunčeve zrake i svježi vazduh u svoj stan.

3. Uživajte u tišini

Život ponekad zna imati luđački tempo i zaista je teško pronaći slobodan trenutak kako biste jednostavno uživali u tišini. Zato probajte odvojiti nekoliko minuta ujutro i provedite ih u tišini, sami sa sobom.

4. Vježbajte

Sva istraživanja koja su se bavila vezom između mentalnog i tjelesnog zdravlja su pokazala da ljudi koji vježbaju oko dva i po sata sedmično bolje spavaju od onih koji nisu fizički aktivni. Kada se dobro izmorite i legnete spavati sigurno ćete se ujutro probuditi odmorni. A pozdrav suncu, jutarnja gimnastika, fitnes, džogiranje ili desetominutna šetnja  odaberite jutarnje istezanje koje odgovara baš vama i pokrenite mišiće kako biste pribavili sebi dodatni paket energije.

5. Obilan doručak

Koliko god da ste zauzeti, odvojite vrijeme za pripremanje zdravog doručka jer će vam dati energiju potrebnu za početak dana.

6. Držite se plana

Bez obzira na to kako proveli jutro, ono je uspješno ako se držite plana koji ste zacrtali noć prije. Uvijek je lakše kada ujutro već imate spreman plan kako započeti dan.

Njega kože

Mnoge žene svoju kožu lica njeguju uveče, nakon skidanja šminke, ali trebalo bi da uvedu i dobre jutarnje rituale. Možda ne baš svako jutro, ali dva puta sedmično posvetite se i svom licu  dobro ga očistite, stavite serum, napravite lagani piling ili je jednostavno dodatno hidratizirajte kremom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije