Život

Kako da dijete pojede svu hranu iz tanjira bez ucjene

Kako da dijete pojede svu hranu iz tanjira bez ucjene
Foto: avitalchn/Pixabay | Kako da dijete pojede svu hranu iz tanjira bez ucjene

Djetetu ne treba stvarati pritisak oko jela, ne treba ga ni podmićivati da pojede ono što ne želi. Postoje drugi načini da ipak pojedu zdrave namirnice kojima nisu skloni.

Australijski naučnici sproveli su više od 80 studija kako bi ustanovili šta učiniti sa izbirljivim mališanima. Ustanovili su da pritisak, nagrada kao i roditeljske ucjene i prijetnje neće pomoći. S druge strane, ako porodica jede zajedno i uključuje djecu u pripremu hrane, to će kod mališana smanjiti odbijanje nekih namirnica na tanjiru, piše "Consumer HealthDay".

"Vrijeme jela obično je vrlo stresno za roditelje izbirljive djece jer pokušavaju da stvore ravnotežu između porodičnog obroka i namirnica koje njihova djeca jedu. Neka djeca ne vole povrće, neka čak ne vole određene boje ili teksture. Nešto se može povezati sa karakterom djeteta, a to je teško promijeniti. Ipak, postoje drugi faktori koji mogu da smanje probleme s ishranom djece", ističe Lejn Čilman sa Univerziteta "Sunshine Coast" u Australiji.

"Ako jedete zajedno kao porodica, uključujući sve koji žive sa vama, a doručak, ručak ili večera su u isto vrijeme, to će smanjiti negodovanje kod izbirljivih mališana. Takođe će pomoći ako djeca učestvuju u pripremi obroka bilo da biraju koje jelo će jesti ili u njegovom spremanju. Međutim, ako izbirljivcima dopustite da gledaju TV dok jedu ili im nudite nagrade ukoliko pojedu određene namirnice, to može negativno da utiče na njih", dodala je.

Važno je razumjeti da roditeljska zabrinutost i stres dodatno mogu da podstaknu dječju izbirljivost.

"Svima će dobro doći ako izbjegavate ljutnju i ograničite negativnu energiju u vrijeme obroka. Pozitivno roditeljstvo, bez obzira koliko je ono teško u pojedinim situacijama, najbolji je korak prema naprijed kad je riječ o izbirljivoj djeci", kaže.

Naučnici kažu da je važno primijeniti nekoliko strategija kako biste dijete privoljeli da pojede obrok, a to je prije svega dobar primjer. Jedite zajedno kao porodica, napravite od toga najlepši dio dana, kada ste svi zajedno za stolom, lijepo raspoloženi - neka dijete osjeti da je riječ o nečemu bitnom, prijatnom i da poželi da bude dio toga.

"Obroke planirajte u isto vrijeme jer to smanjuje stres, a djecu uključite u pripremu obroka jer bliskost i osjećaj kontrole mogu da pomognu. Tokom jela smanjite stres i negativne emocije, a svakako ne nagrađujte ni ne kažnjavajte izbirljivce", savjetuje Čilman.

(superzena.b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije